'Osramotila je Nemčijo'

Nemška obrambna ministrica odstopila: vojno prikazala kot "razburljivo poklicno izkušnjo"

E. J.
16. 1. 2023, 11.25
Posodobljeno: 16. 1. 2023, 14.42
Deli članek:

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je odstopila zaradi kritik odziva Nemčije na rusko-ukrajinsko vojno in njenega novoletnega voščila.

profimedia
Novoletni govor Christine Lambrecht je komentiral tudi Bild in zapisal, da je njeno sporočilo osramotilo Nemčijo.

Po poročanju agencije DPA je ministrica v izjavi dejala, da je kanclerja Olafa Scholza (SPD) prosila, naj jo razreši s tega položaja. Strankarska veteranka Lambrechtova se na tem položaju ni obnesla, mediji pa so več mesecev napovedovali njen odstop. Zadnje, zaradi česar so odstop pričakovali, je njeno kontroverzno novoletno voščilo.

V njem je povedala, da je zaradi konflikta v Ukrajini doživela "veliko posebnih izkušenj" in da ji je vojna dala priložnost za "številna srečanja z velikimi in zanimivimi ljudmi". Nemški dnevnik Tagesspiegel je v ostrem komentarju z naslovom "Lambrecht ne more biti več ministrica" navedel, da je političarka med govorom vojno prikazala kot "razburljivo poklicno izkušnjo". Njen govor je komentiral tudi Bild in zapisal, da je njeno sporočilo osramotilo Nemčijo. Spiegel je izjavil, da je bil ta nagovor, če pogledate kontekst vojne v Ukrajini, "neprimeren in sramoten".

profimedia
Christine Lambrecht je sporočila, da je 'njen položaj na voljo'.
Kaj je napisala Lambrecht?

Lambrechtova je svoj odhod pojasnila takole: "Meseci medijske osredotočenosti na mojo osebo komaj dopuščajo poročanje o dejstvih in razprave o vojakih, Bundeswehru in odločitvah varnostne politike v interesu državljanov Nemčije."

V sporočilu za javnost, ki ga je podpisal Lambrechtova, še piše, da mora biti na prvem mestu trdo delo vojaškega osebja in vojakov ter številnih motiviranih ljudi na poslovnem področju. "Zato sem se odločila, da dam na voljo svoj položaj," je sklenila nemška obrambna ministrica.

Kritika Nemčije

Na Zahodu se, spomnimo, že od začetka vojne kopičijo kritike na račun Nemčije zaradi nezadostne vojaške podpore Ukrajini. Zadnji krog kritik se nanaša na nepripravljenost Nemčije, da bi Ukrajini poslala tanke Leopard 2.

Čeprav je Nemčija okrepila vojaško pomoč Ukrajini in obljubila, da bo poslala havbice, samovozne protiletalske topove Gepard in sisteme protizračne obrambe, kritiki menijo, da to ni dovolj za državo s tako gospodarsko močjo.