Nizozemska

Sodišče bo razglasilo sodbo povezano s sestrelitvijo malezijskega potniškega letala

M.K.
17. 11. 2022, 10.01
Deli članek:

Nizozemsko sodišče bo danes razglasilo sodbo proti trem nekdanjim ruskim obveščevalcem in vojaški vodji proruskih separatistov, ki naj bi bili leta 2014 vpleteni sestrelitev malezijskega potniškega letala. Grozi jim dosmrtni zapor.

Wikipedija
Sestreljeno letalo družbe Malaysia Airlines

Malezijsko potniško letalo je 17. junija 2014 poletelo iz Amsterdama proti Kuala Lumpurju, ko je nad vzhodno Ukrajino nenadoma izginilo z radarjev. V tistem obdobju so na območju Donecke regije potekali boji med ukrajinskimi silami in prorusko usmerjenimi ukrajinskimi separatisti. Kmalu se je izkazalo, da je bilo potniško letalo, na krovu katerega je bilo 298 potnikov in članov posadke, sestreljeno z ruskim sistem protizračne obrambe BUK.

wikipedia
Malezijsko potniško letalo je bilo sestreljeno z ruskim sistemom protizračne obrambe BUK.

Rusija vseskozi zavrača odgovornost za sestrelitev potniškega letala, prav tako je zanikala, da bi bile njene sile v tistem času prisotne v Ukrajini. Nizozemski tožilci trdijo, da so trije nekdanji ruski obveščevalci Igor Girkin, Sergej Dubinski in Oleg Pulatov in vojaški vodja proruskih ukrajinskih separatistov Leonid Karčenko pomagali urediti in transportirati raketni sistem ruske vojske BUK iz Rusije v Ukrajino, s katerim je bilo sestreljeno malezijsko letalo.

Glavni obremenilni dokaz v sojenju pred nizozemskih sodiščem je prestrežen telefonski klic, iz katerega je razvidno, da so bili upravljalci BUK-a prepričani, da so ciljali ukrajinsko vojaško letalo. Nihče izmed štirih obtoženih ne sodeluje na sojenju, trem sodijo v odsotnosti, medtem ko je četrti preko odvetnika krivdo zavrnil.

Grozi jim dosmrtni zapor

Obtoženi 51-letni Igor Girkin, tajno ime Strelkov, je nekdanji ruski vohun in nekdanji polkovnik zloglasne obveščevalne službe FSB. "Kot najvišji vojaški častnik je vzdrževal stike z Rusko federacijo" pri pridobivanju rakete, ki je sestrelila MH17, po poročanju francoskega portala France24 zatrjujejo nizozemski tožilci.

wikipedia
Malezijsko letalo, ki je bilo sestreljeno.

Drugi obtoženi, 60-letni Sergej Dubinski, je nekdanji častnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Po navedbah tožilcev je v času sestrelitve letala deloval kot šef vojaških obveščevalcev ukrajinskih separatistov. Kot eden izmed Girkinovih namestnikov naj bi odigral ključno vlogo transportu BUK-a v Ukrajino in nato nazaj v Rusijo.

Edini obtoženi, ki ima na sojenju zakonitega zastopnika, je 56-letni nekdanji časnik ruskih specialnih sil Spetznaz Oleg Pulatov. Edini ukrajinski državljan med četverico obtoženih jih Leonid Karčenko, ki naj bi osebno spremljal transport protizračnega sistema BUK. Nizozemsko tožilstvo ga povezuje tudi v vodji ukrajinskih separatistov.

Vsem obtoženim zaradi množičnega umora 298 ljudi, med katerimi so državljani desetih držav, dosmrtni zapor.