Umik Rusije ne pomeni, da se vojna bliža koncu

Navdušenje v osvobojenih ukrajinskih mestih: 'Fantje, vedeli smo, da boste prišli! Tako dolgo smo čakali!'

E. J.
11. 11. 2022, 14.12
Posodobljeno: 11. 11. 2022, 14.35
Deli članek:

Na družbenih omrežjih so Ukrajinci razširili številne video posnetke iz krajev, ki so jih osvobodili njihovi branilci. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je dejal, da umik Rusije iz delov Ukrajine ne pomeni, da se vojna bliža koncu, ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pa, da bo trajalo najmanj teden dni, da Rusija umakne svoje enote iz južnega ukrajinskega mesta Herson.

Twitter/Zajem zaslona
Samo danes so ukrajinski vojaki osvobodili 12 naselij, skupno so jih osvobodili že 41.

Ukrajinci po družbenih omrežjih širijo številne posnetke iz krajev, ki so jih osvobodili njihovi branilci in kjer jih domačini, ki so bili dolge mesece pod težkim ruskim škornjem, sprejemajo s solzami veselja. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je sinoči dejal, da so njegovi vojaki osvobodili 41 naselij na jugu Ukrajine. Ukrajinski uradniki so pred tem sporočili, da so samo danes osvobodili 12 naselij. "Imamo dobre novice z juga. Vsak korak naših obrambnih sil predstavlja življenja, dana za svobodo Ukrajincev," je dejal Zelenski.

Ko vidijo ukrajinsko vojsko, se domačini odpravili na ulice. »Fantje, vedeli smo, vedeli smo, da boste prišli! Tako dolgo smo čakali! Bog vas živi, ​​dragi naši! Slava Ukrajini«, navdušeno vzklikajo.

Ukrajinski branilci iz 59. ločene motorizirane pehotne brigade poimenovane po Jakovu Handziuku ponosno dvigajo ukrajinsko zastavo v Blagodatnem v regiji Herson.

Ukrajinski vojaki so vstopili tudi v vas Kiselevka, 15 kilometrov severozahodno od Hersona.

Ukrajinski izvidniški bataljon je na platformi Telegram objavil videoposnetek, posnet v kraju Snihurivka v Mikolajvski oblasti. "Ponovno zavzetje Snihurivka je pomembna zmaga za ukrajinsko vojsko pri prodoru proti mestu Herson," še piše CNN.

"Umik Rusije ne pomeni, da se vojna bliža koncu"

Bela hiša je v četrtek sporočila, da so ZDA opazile nekaj znakov, da se ruske sile morda nameravajo umakniti iz ukrajinskega mesta Herson. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je dejal, da umik Rusije iz delov Ukrajine ne pomeni, da se vojna bliža koncu. Izjavil je tudi, da Washington ne pritiska na Ukrajino, naj začne diplomatska pogajanja z Rusijo glede vojne.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v četrtek dejal, da bo trajalo najmanj teden dni, da Rusija umakne svoje enote iz južnega ukrajinskega mesta Herson in da bo zima upočasnila bojne operacije, kar bo obema stranema dalo priložnost za reorganizacijo.

Reznikov je v intervjuju v Kijevu povedal, da ima Rusija v regiji Herson 40.000 vojakov in da so ruske sile še vedno v samem mestu, v njegovi okolici in na desnem bregu ogromne reke Dneper.

"Ni lahko umakniti teh vojakov iz Hersona v enem ali dveh dneh. Vsaj (trajalo bo) en teden," je Reznikov dejal za Reuters in priznal, da je težko predvideti ruska dejanja.