suspendiran

Po smrtonosnem stampedu samomor policista

R.T.
11. 11. 2022, 13.38
Posodobljeno: 11. 11. 2022, 13.40
Deli članek:

Ukazal naj bi izbris poročila, ki je nastalo pred nočjo čarovnic in ki je opozarjalo pred tovrstnim incidentom.

Profimedia
Četrt Itaewon

29. oktobra je v Stampedu v četrti Itaewon v Seulu umrlo 156 ljudi, večinoma mladih. Kot se je izkazalo pozneje, je južnokorejska prejela več opozoril, vendar je bil njen odziv nezadosten.

S tem v zvezi je bil predmet preiskave tudi 55-letni inšpektor Jeong, ki so ga suspendirali v sredo, potem ko naj bi skušal prikriti ugotovitve policijske preiskave – obtožen je bil, da naj bi sodelavcem ukazal, naj zbrišejo poročilo, spisano pred stampedom, ki je opozarjalo pred nevarnostjo tovrstnega incidenta.

55-letnika so danes našli mrtvega v njegovem domu na severu Seula. Tamkajšnji policisti še preverjajo okoliščine njegove smrti, a kaže, da je storil samomor.

100.000 ljudi

Za Južno Korejo je sicer značilno, da je nadzor nad množicami močan, saj so protestni shodi pogosto tako zelo nadzorovani, da je število policistov lahko večje od števila udeležencev.

V primeru praznovanja noči čarovnic v Itaewonu pa ni bilo določenega organizatorja dogodka, saj so se ljudje zgrinjali na območje, kjer so se udeležili dogodkov, ki so jih organizirali posamezni bari, klubi in restavracije.

Policija je sporočila, da je za noč čarovnic v Itaewon, kamor se je zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslala 137 policistov. Na protestu na drugi strani mesta, ki se ga je udeležilo približno 25.000 ljudi, pa je bilo prisotnih 6500 policistov.