Razgreto ozračje na Kosovu

Srbski policisti slekli uniforme, uradniki zapuščajo institucije

S.R./STA
5. 11. 2022, 17.41
Deli članek:

Razmere na Kosovu, kjer je kosovska vlada z uredbo o registrskih tablicah znova razvnela konflikt, se ne umirjajo. Stranka kosovskih Srbov Srbska lista je sklenila, da bodo danes srbski predstavniki in uslužbenci protestno zapustili kosovske institucije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odločitev za protestni odhod je sprožila uredba, ki jo je sprejela kosovska vlada in v skladu s katero morajo Srbi na severu Kosova do konca aprila zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi. Sredi tega tedna so načelnika policije na severu Kosova Nenada Đurića suspendirali, ker ni želel opozoriti srbskih lastnikov tovornjakov na novo uredbo. Uredba od 21. novembra predvideva globe za neustrezne registrske tablice. Po prejšnjih poročilih je na severu Kosova še vedno približno 10.000 vozil s srbskimi registrskimi tablicami.

Odločitev Stranke kosovskih Srbov Srbska lista, da danes protestno zapustijo institucije, zadeva tako ministra, pristojnega za etnične skupine, in predsednika Srbske liste Gorana Rakića kot tudi vse poslance, sodnike in tožilce ter policiste. Srbski policisti, ki so delali na severu Kosova, so pred kamerami slekli uniforme. Odstopili so tudi župani in občinski sveti štirih občin na severu Kosova s srbsko večino.

Goran Rakić je dejal, da bo odločitev o umiku veljala, dokler Priština ne bo začela spoštovati mednarodnega prava in dogovorov med Beogradom in Prištino, sklenjenih ob posredovanju EU v Bruslju.

Na protestni odhod se je že odzval kosovski premier Albin Kurti, ki je Srbe pozval, naj ne zapuščajo institucij, ter zagotovil, da "ni premier proti Srbom," Beograd pa je po njegovih besedah sovražen do njega.

Odzvali so se tudi iz kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani. Šef kabineta Blerim Vela je na Twitterju zapisal, da za odhodom Srbov stoji Srbija, njene aktivnosti pa ga spominjajo na ruske v Donbasu leta 2014.