Vojaška pomoč?

Iz Severne Koreje v Rusijo vstopil vlak z neznanim tovorom

R.T.
5. 11. 2022, 09.42
Deli članek:

Severna Koreja in Rusija sta kot kaže ta teden prvič od začetka pandemije covida-19 obnovili železniško povezavo med obema državama. Prvi tovor naj bi vključeval 30 konjev, a na Zahodu menijo, da Severna Koreja v Rusijo pošilja tudi kaj drugega.

Profimedia
Most prijateljstva čez reko Tumen je edina kopenska povezava med Severno Korejo in Rusijo.

Dva dni po tem, ko je tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby Pjongjang obtožil, da v vojni v Ukrajini »prikrito pomaga Rusiji,« saj da v Rusijo pošilja topniške granate, je glede na satelitske posnetke včeraj rusko-severnokorejsko mejo prečkal vlak s tremi vagoni. Po navedbah portala 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, se kaj takega ni zgodilo že več let. Kaj natančno se je nahajalo v vagonih, ni znano.

Severna Koreja naj bi sicer februarja 2020, v začetnem obdobju pandemije covida-19, zaprla 800 metrov dolg most čez reko Tumen, ki je edina kopenska povezava med obema državama, poroča tiskovna agencija Reuters. Meja z Rusijo na skrajnem severovzhodu Severne Koreje namreč teče po reki Tumen. Ruska služba za veterinarski in fitosanitarni nadzor je sicer v sredo sporočila, da je iz Severne Koreje v Rusijo vstopil vlak, ki je prevažal konje. Pojasnili so, da so prvič od začetka pandemije ponovno zagnali železniški promet med obema državama, prvi tovor pa da je vključeval 30 konjev pasme Orlov Trotter.

V Severni Koreji so sicer septembra zanikali, da bi Rusiji pomagali z orožjem in strelivom. Navedli so tudi, da tega ne načrtujejo niti v prihodnosti. Kirby je na drugi strani pred dnevi dejal, da glede na njihove informacije Severna Koreja vojaško pomoč v Rusijo pošilja preko držav na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.