somalija

Več kot sto mrtvih v terorističnem napadu v Mogadišu

M. T. V.
30. 10. 2022, 09.41
Posodobljeno: 30. 10. 2022, 10.00
Deli članek:

Dva avtomobila-bombi sta eksplodirala v glavnem mestu Somalije v bližini ministrstva za izobraževanje, enem najbolj prometnih in elitnih (in zastraženih) delov Mogadiša.

Profimedia
Eksploziji v Mogadišu sta za sabo pustili razdejanje in smrt.

Včeraj sta v prestolnici Somalije na enem najbolj prometnih delov v razmaku nekaj minut eksplodirala dva avtomobila-bombi, pri čemer je umrlo najmanj sto ljudi, okoli tristo pa jih je bilo ranjenih. Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamud je dejal, da se je napad zgodil na istem mestu kot pred petimi leti, ko je v najbolj krvavem terorističnem napadu v Somaliji umrlo več kot petsto ljudi. »Mednarodne partnerje in muslimane po svetu prosimo za zdravniško pomoč, predvsem potrebujemo zdravnike, ker naših ranjenih ne moremo pošiljati na zdravljenje izven meja dežele,« je še pozval. Somalija namreč velja za eno od držav z najslabšim zdravstvenim sistemom na svetu.


Odgovornost za napad je prevzela ekstremistična skupina Al Šabab, ki simpatizira z Al Kaido poroča The Guardian, njena tarča je bila ministrstvo za izobraževanje, ki je po njihovem »sovražnikova baza, ki jo podpirajo nemuslimanske države, njihov cilj pa je odvračanje somalijskih otrok od islamske vere«. Napad se je zgodil na dan, ko so somalijski predsednik, premier in drugi visoki uradniki na srečanju govorili o nadaljnjem boju proti ekstremizmu, še posebej skupini Al Šabab, ki se zavzema za uvedbo popolnoma islamistične države.

Skupina Al Šabab si prizadeva vreči krhko vlado v Mogadišu, ki uživa podporo mednarodne skupnosti, že približno 15 let. Sile Afriške unije so skupino leta 2011 pregnale iz prestolnice, a skrajna milica še naprej nadzira obsežna podeželska območja države in izvaja smrtonosne napade na civilne in vojaške tarče, piše AFP.