stampedo

FOTO in VIDEO: Več kot 150 smrtnih žrtev v nagneteni južnokorejski četrti

R.T., STA
29. 10. 2022, 19.12
Posodobljeno: 30. 10. 2022, 12.55
Deli članek:

Število žrtev stampeda na festivalu ob noči čarovnic v Seulu je po navedbah reševalcev naraslo na 153, še okoli 90 pa je ranjenih. Južnokorejski predsednik Joon Suk-yeol je že razglasil obdobje nacionalnega žalovanja.

Profimedia
Tragedija v Seulu

V delu Seula, prestolnici Južne Koreje, kjer je živahno nočno življenje, to je četrt Itaewon, se je na paradi nagnetlo toliko ljudi, da jih je več umrlo. Prva noč čarovnic brez mask je namreč na plan zvabila več kot 100.000 zabave željnih ljudi, predvsem mladih.

Priče opisujejo prizore popolnega kaosa, ko so se ozke uličice priljubljenega mestnega predela napolnile z ljudmi. Številni so se znašli ujeti in se poskušali rešiti iz vse večje gneče, medtem ko so ljudje začeli padati drug po drugem. Število žrtev stampeda je po navedbah reševalcev naraslo na 153 (med njimi 19 tujih državljanov), še okoli 90 pa je ranjenih. Večina žrtev so bile mlade ženske, stare med 20 in 30 let, večino so jih tudi že identificirali, uradne navedbe oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP. Mestne oblasti v Seulu sporočajo, da so do jutranjih ur prejele tudi 355 poročil o pogrešanih. Njihovi svojci na novice o njih čakajo v posebnem centru.

Na posnetkih z dogodka je videti več kot deset negibnih ljudi, ki ležijo na tleh, reševalci pa jim skušajo pomagati. Reševalci in zdravniki, ki so prvi prihiteli na prizorišče, kmalu niso več mogli poskrbeti za vse žrtve in ranjene ter so se za pomoč obračali kar na mimoidoče.

Ni še jasno, kako je lahko prišlo do tega dogodka. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je danes razglasil začetek obdobja nacionalnega žalovanja in v televizijskem nagovoru dejal, da se je zgodila tragedija, ki se ne bi bila smela. Obljubil je, da bo vlada temeljito preiskala vzrok dogajanja in sprejela ukrepe, s katerimi bi zagotovili, da se kaj takšnega v prihodnosti ne bi več ponovilo. "Moje srce je težko in težko obvladujem svojo žalost," je dodal, nato pa obiskal prizorišče ene izmed največjih nesreč v državi doslej.