Mati šokirana

Hrvaški duhovnik avtističnemu dečku odrekel zakrament, ker bi mu lahko hostija padla na tla

M.K.
18. 10. 2022, 07.28
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 11.30
Deli članek:

Hrvaški duhovnik Andželko Buljat je v soboto zavrnil sprejem desetletnega avtističnega dečka v pripravo na sprejem prvega obhajila, saj bi lahko fantu hostija padla na tla.

arhiv
kelih, obhajilo

Mati deset let starega avtističnega fanta je želela svojega sina vključiti v program priprave na prvo obhajilo v hrvaški župniji Benkovac, da bi lahko s svojimi vrstniki prihodnje leto prejel prvo obhajilo, poroča hrvaški portal Dnevnik.hr.

»Dolgo sem poskušala priti do duhovnika Andželka Buljata, da bi se z njim dogovorila glede otrokovega prvega obhajila. V soboto naju je končno sprejel, a je namesto pomoči in razumevanja, avtizem dobil novo zaušnico od ljudi, za katere meniš, da živijo vero, o kateri pridigajo na mašah. Da imajo posluh in empatijo za najbolj ranljive, vendar jo nimajo,« je za omenjen portal povedala dečkova mati.

Župnik ji je po njenih besedah rekel, da sina ne bo obhajal, ker »oni« ne razumejo smisla obhajila. On je že duhovno obhajan, karkoli že to pomeni, je materi povedal župnik. Če bi deček vrgel hostijo na tla, bi to pomenilo bogoskrunstvo, ji je še dejal.

»Župnik je sprejel sodbo in upam, da ima čisto vest. Po pogovoru sem bila zelo prizadeta. V tej cerkvi sva se s soprogom poročila, Ante je bil tam krščen, vendar v njej ne bo prejel svojega prvega obhajila,« je še dejala mati, ki je v solzah zapustila cerkev.

"Ne morete se igrati s svetimi zadevami"

Omenjeni hrvaški portal je poklical Buljata, da bi dobil njegovo plat zgodbe. »Nad našim klicem ni bil navdušen in ga je označil za napad nanj. Ob tem je zatrdil, da ni zavrnil dečka, a nas je takoj začel spraševati, ali vemo, da gre za dečka, ki obiskuje šolo za otroke s posebnimi potrebami,« poroča Dnevnik.hr.

»Seveda, da ta otrok ni manj vreden od zdravih otrok, vendar bi morali starši sprejeti takšno situacijo, ne pa obtoževati. Ne morete se igrati s svetimi zadevami,« je za hrvaški medij še poudaril duhovnik.