Prodana v šestih minutah

Sliko angleškega avtorja na dražbi prodali za 21 milijonov funtov

M.K./ STA
18. 10. 2022, 06.13
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 06.20
Deli članek:

Sliko angleškega slikarja Davida Hockneyja, ki prikazuje vzhod sonce nad Sredozemljem, so nedavno na dražbi prodali za skoraj 21 milijonov britanskih funtov, kar je skoraj trikrat več od najnižje ocenjene vrednosti.

Profimedia
Sliko Zgodnje jutro, Sainte-Maxime je David Hockney ustvaril leta 1969.

Slika angleškega slikarja Davida Hockneyja z naslovom Zgodnje jutro, Sainte-Maxime, ki jo je slikar narisal leta 1969, je bila več kot 30 let v zasebni lasti. Njeno vrednost so pred dražbo ocenili na sedem do deset milijonov britanskih funtov. Na dražbi avkcijske hiše so jo zasebnemu kupcu prodali v šestih minutah, je na spletni strani poročal britanski The Guardian.

S prodajo sicer niso presegli dosedanje rekordne cene za katero od Hockneyjevih slik. Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) so leta 2018 prodali za 70 milijonov britanskih funtov, s čimer se je Hockney uvrstil med najdražje živeče umetnike.

85-letni Hockney je sliko Zgodnje jutro, Sainte-Maxime naslikal po fotografiji, ki jo je naredil med bivanjem na domu filmskega režiserja Tonyja Richardsona. Na njej je videti pristanišče Sainte-Maxime z zalivom in hribi nad Saint-Tropezom, kjer je bila Richardsonova hiša.

Hockney in njegov takratni partner Peter Schlesinger sta bila pred več kot pol stoletja gosta v hiši in sta uživala v dolgih kosilih ob bazenu in pozno v noč v družbi različnih umetnikov.