Ostro

Zahod bo uničil rusko vojsko, če si Putin drzne uporabiti jedrsko orožje

G.G.
13. 10. 2022, 19.28
Posodobljeno: 13. 10. 2022, 19.35
Deli članek:

Rusom ne gre vse po načrtih na zasedenih ozemljih v Ukrajini, vse bolj ostra pa je tudi retorika evropskih politikov.

Profimedia
Ameriški vojaki med nedavno vajo v Nemčiji.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da Nato grožnje ruskega predsednika Vladimirja Putina z uporabo jedrskega orožja jemlje resno. "Vsakršna uporaba jedrskega orožja bo temeljito spremenila naravo konflikta in bo imela hude posledice," je poudaril, pri čemer ni želel razkriti, kakšen bo odziv Nata.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je bil nekoliko bolj konkreten. Povedal je, da bo Zahod uničil ruske sile, če bi Putin odredil uporabo jedrska orožja v Ukrajini.

Umik na varno

Proruske oblasti v Hersonu so medtem zaprosile za pomoč zaradi domnevnih ukrajinskih napadov na civilno infrastrukturo. Vodje proruske uprave v Hersonu Vladimir Saldo je dejal, da so vsem v regiji Herson predlagali, naj se, če želijo, umaknejo v druge regije. Zagotovil je še, da ljudje v regiji vedo, da jih "Rusija ne bo pustila na cedilu" in da se lahko umaknejo na zasedeni Krim.

Herson je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Moskva nelegalno priključila 30. septembra. Mesto Herson je bilo sicer prvo večje ukrajinsko mesto, ki so ga zasedle ruske sile po začetku invazije na Ukrajino 24. februarja, poroča STA.