V Švici

Zaradi grafita aretirali članice Pussy Riot

R.T.
30. 8. 2022, 10.34
Posodobljeno: 30. 8. 2022, 11.05
Deli članek:

V ponedeljek zvečer so v Rubigen v Švici aretirali tri članice razvpite ruske antiputinovske punkovske skupine Pussy Riot.

Aleksander Čeparukin
Švicarski policisti so jih prijeli zaradi tega grafita. Zaradi dejanja ali vsebine, še ni znano.

Tri ženske so risale grafit na obcestni zid, ko so jih pri početju zmotili policisti in v lisicah odpeljali na policijsko postajo. Gre za članice aktivistične glasbene skupine Pussy Riot, Marijo Aljohino, Ljušo Štein in Taso Pletner, poroča švicarski portal Blick.

Na zid so nameravale narisati protivojni grafit, ki bi ponazarjal razdaljo od Berna do Ukrajine. Kaj je pri tem zmotilo policiste, ni znano. Le »čečkanje« po zidu ali sporočilo.

Agent in producent skupine Aleksander Čeparukin je dejal, da so mu na policiji povedali, da bi jih lahko zaradi početja izgnali iz države.

Aljohina je preoblečena v dostavljako hrane maja pobegnila iz Rusije, saj ji je grozila enoletna zaporna kazen zaradi protestiranja v podporo zaprtemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu. Prijatelj jo je odpeljal do beloruske meje, teden dni pozneje pa ji je po več poskusih uspelo prečkati mejo z Litvo. Ljuša Štein je zapustila Rusijo že aprila, potem ko ji je bil zaradi enakega razloga kot Aljohini izrečen ukrep omejitve gibanja.