Umor britanskega novinarja

Osumljeni pokazal, kje je zakopal trupli

G.G.
16. 6. 2022, 06.52
Posodobljeno: 16. 6. 2022, 08.25
Deli članek:

Brazilska policija je sporočila, da je osumljeni Amarildo da Costa de Oliveira priznal, da je umoril britanskega novinarja Doma Philipsa in poznavalca staroselskih ljudstev v amazonskem gozdu Bruna Pereiro.

Profimedia
Prijatelji pogrešanega novinarja so od brazilskih oblasti zahtevali, da iskanje vzamejo bolj resno.

Kriminalist Eduardo Fontes je sporočil, da je de Oliveira odpeljal preiskovalce na kraj zločina, na kraj, kjer je zakopal trupli. Dovolj podrobno je tudi opisal, kako in kaj je storil, medtem, ko je njegov brat, ki je bil tudi osumljen, zanikal vpletenost v umor.

57-letni Phillips in 41-Pereira sta se 3. junija čolnom podala do jezera Jaburu, v nedeljo pa naj bi se vrnila v mesto Atalaia do Norte, a nista nikoli prišla. Začelo se je iskanje. Brazilski policiji so pri iskanju pomagali tudi pripadniki staroselskega ljudstva Univaja, s pomočjo katerih so izsledili čoln in predmete, ki so pripadali pogrešanima.

Britanec Phillips je več kot desetletje živel v Braziliji in bil dolgoletni sodelavec časnika Guardian. Pripravljal je tudi knjigo o trajnostnem razvoju v Amazoniji. Brazilec Pereira je bil cenjen strokovnjak in zagovornik avtohtonih ljudstev. Večkrat pa je dejal, da je prejel veliko groženj, saj se je boril proti nezakonitemu ribolovu, rudarjenju in gozdarjenju na tem območju.