Razširjena pooblastila

Orban napoveduje prve »izredne« ukrepe

R.T.
26. 5. 2022, 13.40
Posodobljeno: 26. 5. 2022, 14.21
Deli članek:

Od srede so na Madžarskem ponovno v veljavi izredne razmere. Na Orbana se je takoj vsul plaz kritik, češ da želi uporabiti ukrajinsko krizo kot izgovor za avtoritarno delovanje, medtem pa so znani že prvi obrisi dejanskih ukrepov vlade z razširjenimi pooblastili.

STA
Viktor Orban

Nove izredne razmere je madžarski premier Viktor Orban napovedal takoj po sprejemu ustavnega amandmaja, ki omogoča razširitev pogojev za razglasitev izrednih razmer tudi na razmere v sosednjih državah. Razlog za to potezo je po Orbanovih besedah vojna v sosednji Ukrajini, a časovno sovpade tudi s skorajšnjim iztekom izrednega stanja zaradi spopadanja s pandemijo covida-19.

Zaradi tega se je na Madžarsko že usul plaz obtožb. Euobserver na primer piše o nevarnosti, da bi širitev pooblastil in rahljanje postopkov za vlado, ki sedaj lahko vlada z dekreti, ta uporabila za napad na temeljne pravice, zaradi sosledja razglašenih »kriz« pa madžarska Zveza za državljanske pravice Orbanu očita uveljavitev »redno izrednih« razmer.

Obdavčitev nekaterih podjetij, dva fonda

V imenu vlade je sicer na uredništvo Euobserverja že prišlo tudi pismo, v katerem državni sekretar za diplomacijo Zoltán Kovács očita pristranost. Ob naštevanju dosežkov vladanja z dekreti ob spopadanju s pandemijo, Kovacs aktualno vpeljavo »posebnega  zakonskega reda služijo reševanju življenj Madžarov, njihovi varnosti in zaščiti«. Kaj pa so dejanski prvi koraki po razširitvi vladnih pooblastil, v kateri se Orban sklicuje predvsem na obrambo pred posledicami in nevarnostmi zaradi ukrajinske vojne?

Zaenkrat se napovedujejo novi davki za banke, energetska podjetja in telekomunikacije, maloprodajna podjetja in letalske družbe. Denar, pridobljen z novimi obdavčitvami naj bi se stekal v dva fonda, med katerimi je eden namenjen gospodinjstvom za lažje premagovanje naraščajočih stroškov za osnovne dobrine, z drugim pa naj bi Madžarska pospešeno povečala izdatke za vojsko.