Severnokorejska pot

Najbolj izolirana država na svetu gre v prvi covid lockdown

G.G.
12. 5. 2022, 06.25
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 06.35
Deli članek:

V Severni Koreji čas teče drugače. Šele včeraj so uradno potrdili prve okužbe s koronavirusom.

Profimedia
V Pjongjangu v zadnji dneh tudi zunaj nosijo maske.

Državna televizija KCNA je v alarmantnem tonu poročala o prvih primerih okužb s koronavirusno različico omikron v Pjongjangu. Niso navedli, koliko je pozitivnih na koronavirus, so pa najavili, da bo njihov voditelje Kim Jong-un vodil krizni štab, ki bo pripravil odziv na to nadlogo.

V Severni Koreji so se na svetovno epidemijo koronavirusa odzvali na način, ki jim je ljub. Zaprli so meje in povečali gospodarsko šibkost države, kar je, kot poroča BBC, pripeljalo do pomanjkanja hrane. Klika v Pjongjangu je zavrnila ponudbo kitajskega podjetja Sinovac, ki jim je bilo pripravljeno prodati cepivo po ugodnješi ceni, še bolj vehementno pa so zavrnili ponudbo britansko-švedske družbe AstraZeneca.

Nihče ne verjame, da v Severni Koreji v zadnjih dveh letih niso imeli primerov koronavirusa. Več indicev nakazuje, da so že imeli opravka s tem najbolj slavnim koronavirusom. Junija lani je Kim svoje podanike seznanil z »resnim dogodkom« v povezavi s covidom, v javnost pa ni sporočil podrobnosti. Septembra pa so na vojaški paradi vojaki korakali v zaščitnih oblekah in maskah, kar so ostrooki opazovalci z bratskega juga tolmačili kot gotov izbruh koronavirusa.