Humanitarni koridor

Ruska vojska že v jeklarni Azovstal?

G.G.
4. 5. 2022, 21.18
Posodobljeno: 4. 5. 2022, 22.24
Deli članek:

Ruska vojska je vstopila na območje jeklarne Azovstal v Mariupolju, poročajo ukrajinske oblasti.

Profimedia
Črn dim nad jeklarno Azovstal, ki je postavljena tik ob Črnem morju.

V jeklarni se zadržujejo zadnji ukrajinski vojaki v Mariupolju, ki je sicer že padel v roke ruske vojske. Siloviti boji na območju jeklarne, ki je preurejena v nekakšno utrdbo, potekajo že več dni, posnetki pa kažejo, kako so Rusi iz zraka bombardirali jeklarno.

Ukrajinske sile so po besedah župana Mariupolja Vadima Bojčenka izgubile stik z jeklarno. Dodal je, da Rusija jeklarno napada s težkim topništvom, tanki in letali, v napadu naj bi sodelovale tudi vojaške ladje ob obali.

Šef policije v Mariupolju Mihajlo Veršinin je danes za britanski BBC opisal razmere v jeklarni. Po njegovih besedah je v velikem industrijskem kompleksu še vedno več kot 500 ljudi, ki so lažje ali huje poškodovani, 200 naj bi jih bilo v kritičnem stanju. Stanje ranjencev se po Verešininovih besedah zaradi pomanjkanja zdravstvene pomoči in nehigienskih razmer še poslabšuje.

Ruska vojska je zvečer sporočila, da bo z jutrišnjem dnem iz jeklarne za tri dni odprt humanitarni koridor. V tem času bo ruska vojska prenehala z »vojaškimi aktivnostmi«.