Srednjeafriška republika

Nove podrobnosti o zločinih ruskih plačancev nad civilisti

R.T.
3. 5. 2022, 13.18
Posodobljeno: 3. 5. 2022, 13.30
Deli članek:

Ruske plačance je v Srednjeafriško republiko pozvala tamkajšnja vlada, ki je želela zaustaviti uporanike.

Profimedia
Logo skrivnostne Skupine Wagner

Novo poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch razkriva podrobnosti o zločinih, ki so jih nad civilisti v Srednjeafriški republiki vršili ruski plačanci, domnevno del paravojaške Skupine Wagner.

V Srednjeafriški republiki je leta 2013 izbruhnila državljanska vojna, v kateri se je spopadlo več različnih milic. Razmere so se v zadnjih letih umirile, a so spopadi ponovno izbruhnili pred dobrim letom dni.

Uporniki so skušali z oblasti izriniti predsednika Faustina Archanga Touadera, ki je na pomoč poklical Moskvo. Ta naj bi v afriško državo poslala na stotine ruskih paravojaških enot, da bi pomagali predsedniku zatreti upore.

"Enote v Srednjeafriški republiki, za katere priče trdijo, da so ruske, vse od leta 2019 izvajajo usmrtitve civilistov, jih mučijo in pretepajo," so zapisali v poročilu organizacije Human Rights Watch.

"Srednjeafriška republika ima pravico, da zaprosi za mednarodno varnostno pomoč, a pri tem ne more dovoliti, da tuje sile pobijajo ali drugače zlorabljajo civiliste," so še zapisali.

Organizacija je srednjafriško vlado pozvala, naj preuči in preganja zločine, ki so jih zagrešile vse strani konflikta, vključno z ruskimi silami.