Dolga atletska kariera

VIDEO: Stoletni tekač podrl rekord na 100 metrov med stoletniki

L.J./STA
3. 5. 2022, 11.33
Posodobljeno: 3. 5. 2022, 11.37
Deli članek:

Postavil je rekord med stoletniki.

Twitter
Stoletnik Lester Wright ima za seboj 80-letno atletsko kariero.

Američan Lester Wright, ki je pred kratkim praznoval svoj stoti rojstni dan, je pred dnevi postavil uradni svetovni rekord med stoletniki v teku na 100 metrov. Na najstarejšem ameriškem tekaškem tekmovanju, Penn Relays, v kategoriji nad 80 let, je progo pretekel v 26,34 sekunde, kar bo po potrditvi nov uradni svetovni rekord.

Vojni veteran Wright ima za seboj 80-letno atletsko kariero, ki jo je moral zaradi druge svetovne vojne za nekaj let prekiniti. Ob dosežku novega svetovnega rekorda je dejal, da vedno teče na zmago. "Če tekmuješ, moraš tekmovati na zmago, ne vem, kako lahko tečeš s ciljem zasesti drugo ali tretje mesto."

Kljub temu da tekme ni zaključil na prvem mestu, pa se Wright kot najstarejši od udeležencev lahko ponaša s prav posebnim rekordom, saj je postal prvi stoletnik, ki je 100 metrov pretekel v tako kratkem času.

Prejšnji rekord na 100 m v starostni kategoriji nad 100 let, ki ga je leta 2015 postavil Donald Pellmann, je Wright izboljšal za 65 stotink sekunde.

Pri njegovih podvigih ga podpira žena Adele, s katero sta poročena že 80 let. Včasih sta skupaj tudi trenirala in pred sobotnim tekmovanjem so mu po poročanju televizijske mreže ABC 7 prav zagotovo pomagale njene spodbudne besede: "Želim si, da počne, kar si zares želi."

Na vprašanje, ali se bo na tekmovanje Penn Relays vrnil tudi leta 2023, je Wright z nasmeškom odgovoril: "Morda."