prvi uradni ameriški obisk

Blinken prihaja v Kijev

J.P./STA
23. 4. 2022, 20.15
Posodobljeno: 23. 4. 2022, 20.18
Deli članek:

Ameriški predstavniki prihajajo v Ukrajino.

Reuters
Minister za zunanje zadeve Anthony Blinken

 Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo to nedeljo obiskal Kijev, je nocoj sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Jutri nas pridejo obiskat ameriški predstavniki," je na novinarski konferenci na postaji kijevske podzemne železnice sporočil Zelenski. To bo prvi uradni obisk ameriške vlade v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja tam sprožila invazijo. Poleg Blinkna na obisk prihaja še ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Zelenski je sicer na novinarski konferenci tudi pozval k srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom s ciljem končati vojno. "Mislim, da je tisti, ki je to vojno začel, to sposoben tudi končati," je dejal in dodal, da "se ne boji srečanja" s Putinom, če bi to pomenilo mirovni dogovor med njunima državama.

Zatrdil je tudi, da se bodo ukrajinski pogajalci umaknili iz mirovnih pogovorov z Moskvo, če bo Rusija ubila ukrajinske vojake, ki še vztrajajo v jeklarni Azovstal v Mariupolju. "Če bodo naši možje v Mariupolju ubiti, se bo Ukrajina umaknila iz vsakega pogajalskega procesa," je bil jasen.

Prav danes so sicer pripadniki bataljona Azov iz jeklarne objavili nov video posnetek, na katerem je videti ženske in otroke v prenatrpani sobi, ki tožijo, da ostajajo brez hrane in vode ter prosijo za evakuacijo.

Stvar, ki bi prav tako pomenila konec mirovnih pogajanj, je po besedah Zelenskega tudi napovedani referendum o neodvisnosti, ki naj bi ga Rusija izvedla v zasedenem Hersonu. Če se bi ta psevdo-referendum dejansko zgodil, bi to zapletlo vsa prizadevanja za končanje vojne in bi pomenilo, da so bili dosedanji pogovori zgolj političen teater, "pa še to z res slabimi igralci," je dejal.