Dvignite bele zastave, sporočajo Rusi

Rusija poziva k predaji v Mariupolju

A.R./STA
22. 4. 2022, 16.17
Posodobljeno: 22. 4. 2022, 17.04
Deli članek:

Rusi so v Maruipolju v primeru predaje vojaških sil na območju jeklarne Azovstal ponudili prekinitev ognja. Vendar pa zaradi stalnega obstreljevanja mesta Ukrajinski guverner Krilenko izraža nejevero glede pripravljenosti na konec bitke za strateško pomembno mesto na južni obali Ukrajine.

Profimedia
Jeklarna Azovstal je zadnje prizorišče spopadov mestu, katerih izid utegne biti mejnik v ruski invaziji

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je pripravljeno na humanitarno premirje na območju jeklarne Azovstal v Mariupolju pod pogojem, da se tamkajšnje ukrajinske sile predajo. Navajajo še, da se premirje lahko začne z »dvigom belih zastav« na območju jeklarne, ki velja za zadnje oporišče ukrajinskih sil v tem pristaniškem mestu. V tem primeru bi bil stotinam civilistom, ki se skupaj z vojaki skrivajo na območju, omogočen varen izhod.

Obrambno ministrstvo v izjavi obljublja, da bodo civilisti prosto izbirali, ali želijo biti pospremljeni na območja pod nadzorom ukrajinskih ali ruskih sil, predanim ukrajinskim vojakom pa zagotavlja preživetje. »Ta izjava bo nenehno predvajana ukrajinskim formacijam v Azovstalu prek vseh radijskih kanalov vsakih 30 minut,« so še sporočiliz ruskega obrambnega ministrstva.

Rusija je že v četrtek razglasila svojo zmago v Mariupolju, z izjemo jeklarne Azovstal.

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner regije Doneck, pa je danes za francosko tiskovno agencijo dejal, da je za uspeh ruske vojaške operacije zavzetje tega mesta na južni obali Ukrajine strateško. Ukrajinske sile naj bi bile po dveh mesecih bojevanja že izčrpane, čeprav v Maruipolju še razpolagajo s strelivom.

Guverner je še ponovil očitke več ukrajinskih uradnikov, ki rusko vojsko obtožujejo, da onemogoča vzpostavitev humanitarnih koridorjev in pri tem dodal, da Rusi namesto tega z blokadami in neprestanim obstreljevanjem ter napadi ustvarjajo paniko med preostankom prebivalstva v skoraj že povsem razdejanem mestu.