Paravojaška organizacija

V Ukrajini naj bi umrlo skoraj 3000 plačancev zloglasne skupine Wagner

S.R.
21. 4. 2022, 17.48
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 17.48
Deli članek:

V Ukrajini naj bi se jih borilo skoraj 8000.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Glede števila žrtev med vojaki, ki se borijo v Ukrajini, zaenkrat obstajajo zgolj ocene ter nezanesljivi in nepotrjeni podatki, ki jih navajajo ukrajinske in ruske oblasti. Kot je znano, se na ukrajinskih tleh borijo tudi borci, ki ne spadajo pod okrilje obeh vojsk. Tako je Ukrajina ustanovila tujsko legijo, ki so se je pridružili tuji borci, na strani Rusije pa se med drugim borijo tudi plačanci zloglasne ruske paravojaške organizacije Wagner, ki s svojim orožjem rožljajo na konfliktnih območjih širom sveta, kjer so pogosto tarča obtožb o grozodejstvih in najrazličnejših zločinih.

Glede na podatke, ki jih je britanski parlamentarni odbor za zunanje zadeve prejel od priznanega preiskovalnega portala Bellingcat, naj bi se v Ukrajini na ruski strani borilo skoraj 8000 plačancev skupine Wagner, pri čemer naj bi jih v vojni padlo že skoraj 3000. Informacije iz poročila britanskih poslancev je za časnik The Independent potrdil tudi bolgarski novinar portala Bellingcat Christo Grozev, ki se je do podatkov po lastnih besedah dokopal s pomočjo virov, blizu skupini Wagner.

Po navedbah Grozeva je število teh plačancev v Ukrajini precej višje, kot se je sprva predvidevalo. Glede na poročilo parlamentarnega odbora naj bi denimo že na začetku invazije v Kijev poslali približno 200 plačancev, pri čemer naj bi bila njihova naloga »izslediti in usmrtiti« ključne ukrajinske politike. Večje število naj bi jih bilo prisotnih tudi v vojaških konvojih, ki so se iz Belorusije premikali proti ukrajinski prestolnici, prisotni pa naj bi bili tudi na območju Buče, od koder so v zadnjem mesecu poročali o množičnih pobojih civilistov.