Po požaru potonila

VIDEO: Na družbena omrežja pricurljali prvi posnetki vojne križarke Moskva

L.J.
18. 4. 2022, 17.35
Posodobljeno: 18. 4. 2022, 17.48
Deli članek:

Minuli teden je na ruski vojni križarki Moskva izbruhnil požar, malo zatem pa je ruska stran potrdila, da je ladja potonila.

Twitter
Na ladji rešilni čolni niso več vidni, kar bi lahko pomenilo, da je večji del posadke zapustil ladjo, preden je potonila.

Raketna križarka Moskva je tudi po poročanju ruskih virov potonila minuli teden. Še vedno sicer ni jasno, kaj je bil vzrok požara na krovu. Ukrajinci trdijo, da so 'ponos in slavo' Črnega morja zadele njihove proti-ladijske rakete, medtem ko ruska stran vztraja, da je na ladji prišlo do eksplozije zalog streliva.

Podrobnosti potopa slavne križarke še niso znane, najbolj pereče vprašanje pa je, kaj se je zgodilo s posadko. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bilo na ladji v času nesreče okoli 500 mornarjev.

Fotografije križarke kažejo črn dim, ki se dviga iz ladje, ta pa je že precej nagnjena v eno smer, iz dveh cevi pa v zrak šprica voda. Na fotografijah je prav tako vidno, da na ladji ni več rešilnih čolnov, kar bi lahko pomenilo, da je v času posnetka večji del posadke že zapustil ladjo.

Na videu zgoraj, dolgem tri sekunde, ki je bil očitno posnet z ladje v bližini, čeprav vir ni znan, se nekdo zadere "Kaj za vraga počneš?", nato pa se posnetek konča.

Rusko obrambno ministrstvo je o potopu Moskve objavilo le malo informacij, vztraja pa, da je bil vzrok potopa nesreča na čolnu.