Zamenjali bi ju za Medvedčuka

VIDEO: Rusi objavili posnetek zajetih Britancev, za pomoč prosita Borisa Johnsona

L.J./STA
18. 4. 2022, 16.05
Posodobljeno: 18. 4. 2022, 16.20
Deli članek:

Ruski državni mediji so objavili videoposnetka dveh Britancev, ki sta se borila na ukrajinski strani in so ju zaprli ruski vojaki.

Twitter / @politrix33
Shaun Pinner (levo) in Aiden Aslin naj bi se v ukrajinski vojski pridružila že leta 2018, pred tem pa naj bi se 'prostovoljno' borila že v Siriji.

Britanca Shaun Pinner in Aiden Aslin sta se po podatkih britanskih medijev že leta 2018 pridružila ukrajinski vojski, natančneje njeni mornarici. Po podatkih nekaterih virov sta se Britanca borila v bataljonu Azov, ki je bil ustanovljen kot paramilica, znana po neonacističnih nazorih in mučenju, nato pa je bil vključen v ukrajinsko vojsko.

V videoposnetkih, ki jih je objavila ruska državna televizija, Pinner in Aslin prosita britanskega premierja Borisa Johnsona, naj pomaga pri pogajanjih za njuno izpustitev. Zatrjujeta, da so ju Rusi obravnavali korektno, da sta dobila dovolj vode, a na posnetkih delujeta vidno izčrpana. 

Na posnetku prosita Johnsona, naj uredi, da bo Ukrajina izpustila pro-ruskega politika Viktorja Medvedčuka, ki ga je zajela minuli teden, v zameno za njuno svobodo. Posnetek so objavili kot del pogovora z novinarjem Andrejem Rudenkom iz ruske državne radiotelevizije VGTRK.

Fotografije, ki so jih izbrskali uporabniki družbenih omrežij, prikazujejo Pinnerja, Aslina in njune druge vojaške kolege, s prišitki bataljona Azov na njihovih majicah. Po podatkih nekaterih virov naj bi bila Britanca vojaška plačanca. To bi pomenilo, da za njiju načela Ženevske konvencije za obravnavo vojaških ujetnikov ne veljajo.

Na drugi, ukrajinski strani, se je pojavil posnetek ujetega Medvedčuka, ki rusko stran nagovarja, naj v zameno za njegovo svobodo izpusti ukrajinske vojake.

"Želim prositi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da me zamenjata za ukrajinske branilce in prebivalce Mariupolja," je v videu, ki so ga objavile varnostne službe Kijeva, dejal Medvedčuk, sicer zaveznik ruskega predsednika in nekdanjega so-predsednika največje opozicijske stranke v Ukrajini. Medvedčuk je na posnetku oblečen v črna oblačila in gleda neposredno v kamero.

Medvedčuk je po ruski invaziji pobegnil iz hišnega pripora, ponovno pa so ga aretirali minuli teden na zahodu Ukrajine. Na posnetku Medvedčuk še pravi, da v Mariupolju tamkajšnji vojaki in prebivalci "nimajo možnosti za varen izhod prek humanitarnih koridorjev".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že predlagal zamenjavo 67-letnega Medvedčuka za Ukrajince, ki so trenutno pridržani v Rusiji.

Na vprašanje o morebitni zamenjavi je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov minuli teden poudaril, da Medvedčuk ni ruski državljan in dejal, da ne ve, ali želi Medvečuk, da se Moskva vmeša v njegov primer. Danes je Peskov obljubil, da bo sporočil kakršen koli Putinov odziv na idejo.