Janša si je želel eskalacije

Upokojeni polkovnik: "Če bi takrat uveljavil ukaz Janše in Slaparja, bi bila to katastrofa za Ljubljano in Slovenijo."

R.T.
18. 4. 2022, 09.55
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 08.08
Deli članek:

Upokojeni polkovnik Miha Butara je v pogovoru za necenzurirano.si razkril nekatere, širši javnosti do zdaj neznane podrobnosti o dogajanju pred in med vojno leta 1991.

Necenzurirano.si
Upokojeni polkovnik Miha Butara

Upokojeni polkovnik Miha Butara je v intervjuju za portal necenzurirano.si razkril nove podrobnosti dogajanja v času med osamosvojitveno vojno. Trdno je prepričan, da so nekateri vodilni, med njimi Janez Janša in Janez Slapar, s svojimi potezami skušala zaostriti razmere. Butara je namreč prejel ukaz, naj napade vojašnice Jugoslovanske ljudska armade v Ljubljani in na Vrhniki. Ker je zavrnil izpolnjevanje tega ukaza, so ga razrešili s položaja.

"Če bi ta nesmiselni ukaz uveljavil in napadel vse vojašnice, bi to lahko pomenilo katastrofo za Ljubljano in Slovenijo. Predvsem za civilno prebivalstvo. Zagotovo bi doživeli artilerijsko rušenje mesta, bombardiranje s težko in lahko bombniško aviacijo, doživeli veliko močnejše bojno delovanje izvidniške aviacije in ostalih sil armade."

Bobo
Janez Janša in Igor Bavčar na vojaški vaji leta 1992

Pritisk, da naj izvede napad na vojašnice JLA, je nad Butaro vršil tudi Igor Bavčar, ki je Butari takrat dejal: "Miha, po celi Sloveniji napadamo vojašnice, vsi napadajo, razen vas. Vse napadamo hkrati in s tem izkazujemo našo moč in odločnost." Kot pravi Butara, ukaza takrat ni nihče izpolnil, so pa ga ostali sprejeli. "Le jaz sem ga zavrnil."

Gre za eno od epizod osamosvojitvene vojne, o katerih se še vedno premalo ve. V pogovoru za necenzurirano.si je Miha Butara razkril nekatere, do zdaj neznane podrobnosti o takratnem dogajanju.  "Še danes sem prepričan, da sem ravnal prav. Poveljnik vojašnice v Šentvidu, polkovnik Tomislav Šipčić, je grozil, da bodo sile armade v primeru najmanjšega napada proti vojašnicam uporabile vse bojne zmogljivosti in razrušile Ljubljano," je odločen.

Butara prav tako meni, da je s tem, ko ga je razrešil s položaja, Janša skušal prikriti napake, ki jih je storil sam, že pred vojno na področju reorganizacije teritorialne obrambe.

"Z mojo zamenjavo je Janša prikril svojo odgovornost, da nas je napad JLA v strateškem smislu presenetil in da je njegova reorganizacija TO povzročila nepotrebni kaos, ki smo ga med vojno reševali s skrajnimi napori."

Več novih razkritij Butare preberite v njegovem intervjuju za portal Necenzurirano.si.