V treh dneh več kot 74 novih primerov

Pri več deset otrocih potrdili hud akutni hepatitis, nekateri potrebovali celo presaditev jeter

L.J./STA
15. 4. 2022, 20.23
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 20.25
Deli članek:

5. aprila so na Škotskem prijavili 10 primerov hudega akutnega hepatitisa, tri dni pozneje so v celotni Veliki Britaniji zabeležili že 74 primerov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je sporočila, da spremlja primere hepatitisa neznanega izvora pri več deset otrocih v Združenem kraljestvu.

WHO poroča, da so bili v organizaciji 5. aprila obveščeni o 10 primerih hudega akutnega hepatitisa pri otrocih na Škotskem. Čez tri dni so dobili obvestilo o že 74 primerih hepatitisa v drugih delih Združenega kraljestva. Od januarja so tako v Angliji zabeležili 49, na Škotskem 13, v Walesu in v Severni Irski pa skupaj 12 primerov hepatitisa pri otrocih.

Na WHO so potrdili, da so prejeli prijavo enega epidemiološko povezanega primera, torej, da je bolnik z boleznijo bil v stiku s še enim od obolelih za isto boleznijo.

Okužba je večinoma prizadela otroke, mlajše od 10 let, simptomi pa so bili zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Nekateri primeri so bili tako hudi, da so morali biti bolniki premeščeni v specializirane otroške enote za jetra, šestim otrokom pa so morali jetra tudi presaditi.

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato so britanski zdravstveni organi preverili povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so koronavirus, razne okužbe ali okoljski dejavniki.

WHO je sporočila, da so znake covida-19 in nekaterih drugih običajnih virusov odkrili v več primerih, vendar njihova vloga pri razvoju okužbe še ni jasna. So pa strokovnjaki izključili kakršnokoli povezavo s cepivi proti covidu-19, saj med potrjenimi primeri v Veliki Britaniji cepiva ni prejel nihče.