Kanadčani v težavah v Dominikanski republiki

Posadka prijavila najdbo kokaina na letalu, policija pa jih je pridržala

M.U.
13. 4. 2022, 11.08
Posodobljeno: 13. 4. 2022, 11.10
Deli članek:

V letalu kanadske družbe Pivot Airlines so našli približno 200 kilogramov kokaina. Vrednost droge so ocenili na približno 23 milijonov evrov.

Facebook
Pivot Airlines nova letalska čarterska družba. Ustanovljena je bila leta 2020, v svoji floti pa imajo le eno letalo.
Čartersko letalo je na letališče Punta Cana prispelo 31. marca in naj bi letelo v Toronto.

Pet članov posadke družbe Pivot Airlines je 5. aprila odkrilo ogromno količino kokaina na letalu, ki je stalo na mednarodnem letališču Punta Cana v Dominikanski republiki. Lokalni policiji so prijavili najdbo, ti pa so jih pridržali. 

Nacionalni direktorat za nadzor nad drogami Dominikanske republike (DNCD) je sporočil, da je bilo po natančni preiskavi v kontrolnih oddelkih letala najdenih osem paketov – vsak je vseboval 25 manjših paketov kokaina – skupaj 200 kilogramov. Policija je sporočila, da je kokain vreden približno 25 milijonov dolarjev (približno 23 milijonov evrov).

Letalska družba je v izjavi 6. aprila potrdila, da je bila posadka zadržana v Dominikanski republiki, ni pa razkrila njihove identitete. Povedali so tudi, da je posadka, ki je zadevo prijavila, najverjetneje preprečila nesrečo, ki bi jo lahko med letom povzročila dodatna teža in vnetljivi paketi blizu električne opreme.

V izjavi so še navedli, da je nesprejemljivo, da bi dominikanske oblasti kanadsko posadko držale v priporu v času dolgotrajne preiskave suma kaznivega dejanja tihotapstva.

»Ne govorijo jezika, ugotovili so, da so prijavili tihotapljenje. Bojijo se za svojo varnost. Zelo smo zaskrbljeni za varnost naše posadke,« so sporočili iz letalske družbe. 

Dominikanska policija si prizadeva, da bi čim prej ugotovili, kdo je dejansko povezan z zaseženim kokainom. Pridržana posadka pa lahko upa na ugoden razplet, saj je v torek dominikansko sodišče začrtalo postopek za njihovo morebitno izpustitev iz pripora, poroča CTV News.