po več kot letu dni

Covid-19 na Kitajskem spet terjal življenji

J.P./STA
19. 3. 2022, 09.03
Posodobljeno: 19. 3. 2022, 09.04
Deli članek:

Na Kitajskem so danes prvič po več kot letu dni zabeležili smrtni žrtvi covida-19. Kot so sporočile kitajske oblasti, sta osebi umrli v pokrajini Jilin na severovzhodu države. Iz Kitajske sicer v zadnjih dneh poročajo o naraščanju števila okuženih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gre za prvi žrtvi covida po 26. januarju lani v celinski Kitajski, torej brez Hongkonga in Macaa. Skupno je doslej po uradnih podatkih na Kitajskem za covidom umrlo 4638 ljudi.

Število okuženih na Kitajskem medtem narašča. Danes so zabeležili 4051 primerov okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Kitajskem, kjer je epidemija izbruhnila, so imeli razmere zahvaljujoč zelo strogim ukrepom dolgo časa pod nadzorom, vendar hitro nalezljiva različica omikron kitajsko strategijo ničelnega števila okužb ogroža.

Predsednik Xi Jinping je sicer ta teden dejal, da Peking vztraja pri dosedanji strategiji hitrega in odločnega preprečevanja širjenja bolezni s strogimi karantenami.

V državi je tako v karanteni na desetine milijonov ljudi, med drugim so zaprtje odredili za 17-milijonsko mesto Shenzhen v neposredni bližini Hongkonga.