množična usmrtitev

V enem dnevu usmrtili 81 ljudi in postavili rekord

S.R.
12. 3. 2022, 17.24
Deli članek:

To je bila največja množična usmrtitev v zgodovini Saudove Arabije.

Profimedia
Trg v Rijadu, na katerem izvajajo množične usmrtitve.

V Saudovi Arabiji so danes po poročanju saudske tiskovne agencije SPA danes usmrtili 81 kaznjencev, obsojenih zaradi različnih kaznivih dejanj, vključno s terorizmom ter »umori nedolžnih moških, žena in otrok.« Med njimi naj bi bili tudi državljani Jemna in Sirije. Po navedbah tiskovne agencije gre za pripadnike Al Kajde, Islamske države in hutskih upornikov, s katerimi je Saudova Arabija že več kot šest let v vojni.

Obsojenim naj bi zagotovili »pravico do zagovornika,« hkrati naj bi »med sodnim procesom uživali vse pravice v skladu s saudsko zakonodajo.« »Kraljestvo bo še naprej ostro in neizprosno nastopalo zoper terorizem in skrajne ideologije, ki predstavljajo nevarnost za stabilnost celotnega sveta,« so še navedli pri državni tiskovni agenciji.

Število današnjih usmrtitev je preseglo celo tistega iz januarja 1980, ko so usmrtili 63 militantov, ki so leta 1979 zavzeli mošejo v Meki, najbolj svetem mestu v Saudovi Arabiji. V eni zadnjih množičnih usmrtitev leta 2016 so usmrtili 47 ljudi. Leta 2019 so nato obglavili 37 ljudi.