Videonagovor

VIDEO: Zelenski zatrdil, da je Rusija utrpela najhujše izgube v zadnjih desetletjih

R.T.
12. 3. 2022, 13.17
Posodobljeno: 12. 3. 2022, 16.07
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ga mnogi vidijo kot enega od junakov tragedije v Ukrajini, je danes še enkrat več nagovoril ukrajinski narod.

Reuters
Volodimir Zelenski

V dobrih osem minut trajajočem videonagovoru, ki ga je Zelenski objavil na družbenem omrežju, je med drugim dejal, da je ruska vojska od začetka invazije na Ukrajino utrpela »največje izgube v desetletjih.« Po njegovih navedbah je v tem trenutku onesposobljenih kar 31 ruskih bataljonov, nove enote, ki jih pošiljajo v Ukrajino, pa so le dokaz, da so njihove izgube velike.

Zelenski je omenil tudi včerajšnjo aretacijo oziroma ugrabitev, kot je dejanje imenoval sam, župana Melitopola Ivana Fedorova. O dogodku se je posvetoval tudi z voditelji Francije, Nemčije in Izraela Emmanuelom Macronom, Olafom Scholzem in Naftalijem Bennettom. Rusijo je pozval, naj župana nemudoma izpusti, ruske sile pa primerjal s teroristi skupine Islamska država. Kremelj je obtožil, da poskuša »fizično likvidirati zakonite predstavnike lokalnih oblasti v Ukrajini.« Ukrajinski predsednik je Rusijo hkrati pozval, naj med poskusi evakuacije spoštuje prekinitev ognja.