90 odstotkov ruskega plina gre v Evropo

V Evropi je plin večji problem kot nafta

M.M.
10. 3. 2022, 13.43
Posodobljeno: 10. 3. 2022, 14.25
Deli članek:

Zaostritev energetske krize lahko povzroči večje težave na evropskem plinskem trgu zaradi odvisnosti od Rusije, menijo vodilni v energetski industriji.

Profimedia
"Jasno je, da je problem Evrope pravzaprav pomanjkanje plina, ne nafte," je na konferenci povedal minister za nafto Ekvatorialne Gvineje Gabriel Obiang Lima. Skoraj ves ameriški izvoz utekočinjenega plina, približno 355 milijonov kubičnih metrov na dan, je trenutno usmerjen v Evropo in Azijo.

Cene plina so lani na evropskih trgih začele strmo naraščati. To je povzročil val povpraševanja v Aziji in nizke zaloge v nekaterih evropskih državah, ki so posledica okrevanja po krizi zaradi pandemije.  

Rusija ima največ dokazanih zalog zemeljskega plina na svetu in je dnevno dobavila približno 651,3 milijona kubičnih metrov plina, od tega skoraj 90 odstotkov v Evropo. Polovica evropskih pošiljk je šla v Nemčijo, Italijo, Francijo in Belorusijo.

Ruska podjetja so z zmanjšanimi dobavami lani še dodatno zaostrila razmere na evropskem trgu.

Težka naloga za EU

Po ruski invaziji na Ukrajino konec februarja je EU napovedala, da želi biti do leta 2030 neodvisna od ruskega plina. Evropske države zdaj poskušajo dobaviti utekočinjen zemeljski plin predvsem iz ZDA, Alžirije in Katarja.

Udeleženci vsakoletne konference CERAWeek v Houstonu so opozorili, da bi lahko bila nabava utekočinjenega plina težka naloga. CERAWeek je srečanje svetovnih energetskih podjetij in vodilnih članov avtomobilske, proizvodne in tehnološke industrije. 

"Preprosto ni dodatnega utekočinjenega zemeljskega plina, ki bi lahko vstopil v omrežje, rešil pomanjkanje plina in zadovoljil potrebe Evrope v naslednjem letu," je dejal Michael Smith, ustanovitelj in direktor teksaškega podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo utekočinjenega plina, Freeport LNG.