Poročilo

Slaba četrtina covidnih bolnikov v bolnišnicah zaradi drugih razlogov

R.T.
7. 1. 2022, 10.09
Posodobljeno: 7. 1. 2022, 10.10
Deli članek:

Glede na poročilo danskega inštituta za nalezljive bolezni je bilo sredi decembra v danskih bolnišnicah med vsemi covidnimi bolniki dobre tri četrtine takih, ki so bili hospitalizirani dejansko zaradi covida-19.

Bobo
Fotografija je simbolična.

O tako imenovanih »naključno« potrjenih okužbah s sars-cov-2 pri bolnikih, pri katerih so okužbo potrdili s testiranjem v bolnišnici, a so tam v resnici pristali zaradi drugih razlogov, kljub temu pa so se šteli v uradno statistiko, so prvi poročali že v Združenem kraljestvu. Podobno dogajanje zdaj opažajo tudi na Danskem. Kot so včeraj pojasnile danske oblasti, je bilo decembra lani približno 23 odstotkov okuženih bolnikov v danskih bolnišnicah tja sprejetih zaradi drugih razlogov in ne zaradi covida-19.

Avtorji so še ugotovili, da je med tistimi, ki so v bolnišnicah pristali zaradi drugih razlogov, povprečna starost nekoliko nižja ko med bolniki, ki jih je na bolniško posteljo prikoval sam covid-19.

Številke o teh »covidnih« bolnikih temeljijo na včeraj objavljenem poročilu danskega inštituta za nalezljive bolezni (SSI), ki je podatke o hospitaliziranih bolnikih s covidom-19 proučil z vidika vzroka za hospitalizacijo. Nekaj več kot tri četrtine covidnih bolnikov je tako v bolnišnici dejansko pristalo zaradi covida-19, preostali pa so bili hospitalizirani z drugimi diagnozami, med katerimi jih je bilo manjše število morda tudi takšnih, ki jim je druge težave predvsem respiratorne narave sprožil tudi covid-19.

Podatki iz poročila so povezani s 560 covidnimi bolniki, ki so bili v danskih bolnišnicah hospitalizirani 19. decembra, ko je bila prevladujoča različica na danskem še vedno delta. Slednjo je od takrat že nadomestil omikron, zaradi česar se je lahko razmerje še spremenilo. Ker je omikron precej bolj nalezljiv od delte in ker kot kaže povzroča nekoliko blažjo obliko bolezni, se predvideva, da je zdaj, ko prevladuje, med »covidnimi« bolniki še višji delež tistih, ki so v bolnišnici pristali zaradi drugih razlogov.

Dnevno število bolnikov s covidom-19, kot o podatkih poročajo na Danskem, sicer vključuje vse bolnike, ki so jih v bolnišnico sprejeli za najmanj 12 ur in pri katerih so okužbo z virusom potrdili v zadnjih dveh tednih. Kot sicer opozarjajo strokovnjaki, tudi okuženi bolniki, pri katerih osnovni razlog za hospitalizacijo ni sam covid-19, za zdravstveni sistem predstavljajo večje breme, saj je treba pri njih spoštovati enake protokole, jih izolirati od ostalih »necovidnih« bolnikov, zdravniki pa morajo pri obravnavi uporabljati ustrezno zaščitno opremo.