Dražje ogrevanje

Cene plina so se od januarja zvišale za vrtoglavih 600 odstotkov

M.M.
24. 12. 2021, 16.25
Posodobljeno: 24. 12. 2021, 16.47
Deli članek:

Združeno kraljestvo je začelo pogajanja s Katarjem za zagotovitev dolgoročnega sporazuma za zadovoljevanje potreb po plinu.

Profimedia
Evropa plačuje visoko ceno svoje skoraj popolne odvisnosti od plina iz tujine.

Evropejci so se soočili z ostro zimo, s širjenjem virusa in vrnitvijo k zaprtju. Visoke cene energije so prebivalcem Evrope izčrpale žepe in pahnile številna energetska podjetja v stečaj.

Stara celina se sooča z rekordnim dvigom cen plina, ki je glavni vir ogrevanja v evropskih domovih in brez katerega ob prihodu zime in padcu temperatur pod ničlo ne gre. Številna podjetja za distribucijo energentov so na robu bankrota, ker niso zdržala vrtoglavega dviga cen plina v svetu, kar je posledično vplivalo na račune za energijo v Evropi.

Cene plina v Evropi

Cene plina so se  v Evropi od januarja zvišale za več kot 600 odstotkov in do danes beležijo rekordno rast. Cena plina se je približala 200 dolarjem na megavatno uro v primerjavi z 20 dolarji januarja.

Od kod je Evropa dobila plin?

Evropa plačuje ceno svoje skoraj popolne odvisnosti od plina iz tujine, da bi zadovoljila svoje potrebe. Osemdeset odstotkov evropske oskrbe s plinom prihaja iz Rusije, Norveške in Alžirije, pri čemer največji odstotek prihaja iz Rusije po treh plinovodih.

Kar zadeva državo, kot je Nemčija, 90 odstotkov svojih potreb po plinu dobi iz tujine, predvsem iz Rusije, medtem ko Velika Britanija uvaža iz tujine dve tretjini, da lahko pokrije svoje potrebe.