Volitve v Čilu

Novi predsednik hrvaških korenin napoveduje višje davke in večje socialne izdatke

G.G./STA
20. 12. 2021, 08.41
Posodobljeno: 20. 12. 2021, 08.43
Deli članek:

V Čilu imajo novega predsednika. To je 35-letni levo usmerjeni kongresnik Gabriel Boric, ki je v drugem krogu premagal desnega protikandidata, 55-letnega populista Joseja Antonia Kasta.

Profimedia
Gabriel Boric želi narediti konec neoliberalnemu ekonomskemu modelu, ki ga je pustil za seboj diktator Augusto Pinochet

Kast je nasprotniku čestital za veliko zmago, odhajajoči predsednik, konservativni Sebastian Pinera pa mu je javno na televiziji ponudil vso podporo pri tranziciji, ki bo trajala tri mesece. Potomec priseljencev s Hrvaške Boric bo položaj predsednika Čila namreč prevzel marca prihodnje leto. "Bom predsednik vseh Čilencev," je dejal Boric na televiziji skupaj s Pinero in zagotovil, da ni levičarski skrajnež.

Po razglasitvi njegove zmage se je na ulicah prestolnice Santiago de Chile zbralo na desettisoče Boricevih podpornikov. "Smo enotni. Smo upanje. Smo več, ko smo skupaj. Gremo naprej!" jim je po Twitterju kmalu po potrditvi zmage sporočil prihodnji predsednik.

Prvi krog predsedniških volitev je potekal 21. novembra. Kast je takrat prejel približno 28 odstotkov glasov, Boric pa 26 odstotkov. Volilna udeležba je bila okoli 47-odstotna. Tokrat v drugem krogu je bila medtem 56-odstotna, kar je največ od leta 2012, ko udeležba ni več obvezna.

Boric je bil eden od voditeljev množičnih protivladnih protestov leta 2019. Zmagal je kot kandidat levega volilnega zavezništva Apruebo Dignidad (Podpiram dostojanstvo), ki želi zvišati davke in povečati socialne izdatke. To zavezništvo vključuje tudi komunistično stranko. Boric je med kampanjo zagotavljal, da bo naredil konec neoliberalnemu ekonomskemu modelu, ki ga je pustil za seboj diktator Augusto Pinochet.

Pravnik nemških korenin Jose Antonio Kast medtem prihaja iz vrst Republikanske stranke. Njegov oče je bil nacist, njegov brat Miguel pa eden od vodilnih svetovalcev Pinochetu. Kast velja za simpatizerja brazilskega skrajno desnega predsednika Jairja Bolsonara in vojaške diktature v Čilu.