Pomota

Otroke so cepili z napačnim cepivom

G.G.
20. 12. 2021, 08.02
Posodobljeno: 20. 12. 2021, 08.05
Deli članek:

V Nemčiji je za cepljenje otrok in mladostnikov proti covidu-19 predpisano cepivo proizvajalca Biontech/Pfizer. Cepivo Moderne ne priporočajo mlajšim od 30 let.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kljub temu so v enem od cepilnih centrov v nemški zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija skupino otrok cepili s cepivom Moderne. Pomoto so takoj opazili že v cepilnem centru in obvestili starše, ti pa so o napaki obvestili policijo.

Nihče od cepljenih otrok ni imel nikakršnih težav po cepljenju, njihovo zdravstveno stanje pa bodo spremljali še v prihodnjih dneh in tednih.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je že poleti odobrila cepivo Moderne (Spikevax) tudi za otroke in mladostnike od 12. leta dalje. Kasneje pa so nekatere evropske države, najprej Švedska in Danska, prekinile cepljenje z Moderno za mlajše od 18 ali 30 let. Pri mlajših namreč obstaja majhno, a vseeno povečano, tveganje za nastanek miokarditisa, vnetne bolezni srčne mišice, in perikarditisa, vnetja osrčnika. Tudi v Nemčiji in Sloveniji zato za otroke in mladostnike priporočajo cepljenje s Pfizerjem.