Slovaški lockdown

Cepljene in prebolevnike bodo spustili v trgovine, starejšim pa 300 evrov nagrade ob cepljenju

G.G./STA
10. 12. 2021, 11.06
Posodobljeno: 10. 12. 2021, 11.15
Deli članek:

Na Slovaškem so očitno ocenili, da pretiran lockdown ni prinesel želenega rezultata.

Profimedia
V Bratislavi bodo lahko šli cepljeni in prebolevniki po božičnih nakupih.
Na Slovaškem je v celoti cepljenih 43 odstotkov prebivalcev, kar je eden najnižjih deležev precepljenosti med državami Evropske unije. Oblasti želijo cepljenje spodbuditi na različne načine. Starejši od 60 let bodo tako po novem ob cepljenju proti covidu prejeli 300 evrov.

Število dnevno okuženih na Slovaškem, ki ima približno dvakrat več prebivalcev kot Slovenija, se v zadnjem tednu giblje od 8000 do 9000, zabeležijo pa 80 do 100 smrti oseb, ki so bile pozitivne na testiranju na koronavirus. Na intenzivnih oddelkih je več kot 600 bolnikov. Skratka, precej slabše razmere kot v Sloveniji, očitno jim strogo zaprtje ni koristilo.

Slovaški gospodarski minister Richard Sulik je zato v sredo ob napovedi sproščanja ukrepov sporočil, da "za cepljene in prebolevnike odpiramo vse trgovine". Pri tem velja omejitev glede zasedenosti, kar je v veljavi tudi za frizerske salone, fitnes centre, smučišča in cerkve. Sulik je povedal še, da restavracije ostajajo zaprte za vse. Dovoljen je sicer prevzem obrokov za s seboj.

Hotele bodo medtem 25. decembra odprli za tiste, ki so cepljeni proti covidu. V sobah bodo lahko skupaj zgolj člani istega gospodinjstva.

"Epidemiološke razmere so še vedno zelo resne, a jih imamo pod nadzorom," je medtem dejal zdravstveni minister Vladimir Lengvarsky in dodal: "Odpiranje trgovin je relativno tvegan korak z epidemiološkega vidika, a je namenjen pomiritvi ljudi."

Slovaška javnost je bila namreč kritična do vladnih ukrepov, saj da ne morejo po nakupih pred božičnimi prazniki ali narediti načrtov za praznike.

Tiskovna predstavnica slovaške vlade Lubica Janikova je sicer povedala, da bo vlada sproščanje ukrepov v prihodnjih dneh znova preučila. "Vlada bo prihodnji teden razpravljala o razmerah v bolnišnicah in možno je, da se bodo nato ukrepi spremenili," je dejala.