Nevarni črni trg

Pred prazniki: nikar ne izdelujte sami bomb!

Samo Strel
10. 12. 2021, 07.50
Posodobljeno: 10. 12. 2021, 07.54
Deli članek:

Bližajo se božično-novoletni prazniki, ko je pod določenimi pogoji dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov.

Profimedia
Mladoletnikom do 14. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorije ena le pod nadzorom staršev ali skrbnikov.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije ena, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Mladoletnikom do 14. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorije ena le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Pirotehnični izdelki kategorije ena so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih. Tipični predstavniki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice in vžigalice s pokom.

Izogibajte se črnemu trgu

Prav tako je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Na policiji so ugotovili, da se največ poškodb zgodi ravno pri prepovedani uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oziroma so bili kupljeni na črnem trgu. Prav na črnem trgu se prodajajo izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni. Policija zato uporabnikom svetuje, da pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo za prodajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Ob nakupu naj preverijo tudi, ali so na izdelku navodila za uporabo. Za kršitev določb zakona je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov in zaplemba pirotehnike, četudi ni vaša last.

PU Koper
Za kršitev določb zakona je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov in zaplemba pirotehnike, četudi ni vaša last.

Zaznamovani za vse življenje

Bolj kot višina globe pa so skrb vzbujajoče morebitne posledice nepravilne oziroma neprevidne uporabe pirotehnike, od poškodb do požarov. Po podatkih policije za obdobje božično-novoletnih praznikov so med 1. decembrom 2018 in 10. januarjem 2019 ugotovili 66 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, od teh so 35 kršitev storile mladoletne osebe. V omenjenem obdobju je policija obravnavala tudi osem primerov telesnih poškodb, v štirih primerih je šlo za mladoletnike. Poškodbe so nastale predvsem zaradi nepravilnega rokovanja in objestnosti posameznikov. Hude poškodbe sta dobila dva mladoletnika ter en odrasel. Pri lahkih poškodbah so bile najpogostejše poškodbe glave, obraza in rok. Posledica pri hudih poškodbah pa je bila zlom prstov, amputacija prstov, amputacija dlani in poškodba notranjih organov.