Litij

Po množičnih protestih Vučić pri rudniškem poslu popustil

STA
9. 12. 2021, 14.57
Posodobljeno: 9. 12. 2021, 15.02
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je popustil okoljevarstvenikom, ki nasprotujejo gradnji rudnika in tovarne litija, kar je sprožilo množične proteste.

Reuters
Aleksander Vučić

V sredo je v parlament znova poslal dva sporna zakona, ki sta bila sprejeta konec novembra, premierka Ana Brnabić pa je napovedala spremembo obeh zakonov.

Brbabićeva je iz parlamentarne obravnave že vzela zakon o razlastitvi, saj da bodo predelali besedilo. Podobno je napovedala tudi spremembo zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Aktivisti bodo sicer danes odločili, ali bodo po novi odločitvi Vučića vseeno izvedli za soboto napovedane proteste po celi državi.

Zakon o razlastitvi omogoča, da se v nekaj dnevih razlasti zemljišče, če je načrtovan projekt v interesu Srbije. V zakonu o referendumu pa so med drugim predvideli možnost, da se po dveh letih ponovi referendum, če oblasti niso bile zadovoljne z rezultatom. Oba zakona naj bi po oceni protestnikov odpirale pot avstralsko-britanskemu rudarskemu velikanu Rio Tintu za izvedbo spornega projekta izkoriščanja litija v dolini Jadra na zahodu Srbije. To bi bila po mnenju ekologov okoljska katastrofa.

Vučić je skušal protestnike umiriti tudi z obljubo o referendumu glede projekta.