V Sloveniji omejitve za vse, v Avstriji za necepljene

Necepljeni nimajo več vstopa v lokal ali frizerski salon, skrajšali so tudi veljavnost covidnega potrdila po polnem cepljenju

G.G.
6. 11. 2021, 11.17
Posodobljeno: 6. 11. 2021, 11.43
Deli članek:

Pred novo ročno zavoro so v Avstriji v petek zabeležili rekordno število dnevno okuženih.

Profimedia
V Avstriji so po ostrini korak pred Slovenijo glede ukrepov za zajezitev koronavirusa.
Herbert Kickl iz opozicijske stranke FPÖ je ogorčen zaradi ukrepov. Meni, da ni nobene logične razlage, da se zdravim ljudem, ki opravljajo teste, onemogoči dostop v gostinske lokale in hotele. Prepričan je, da je vladni cilj uvesti obvezno cepljenje. Kickl se po drugi strani zavzema za testiranje na prisotnost protiteles, prostovoljno cepljenje in ustrezno oskrbo covidnih bolnikov še preden pristanejo na oddelkih intenzivne nege.

V petek pred osmimi dnevi so zabeležili 6102 pozitivna na koronavirus, včeraj pa 9943 primerov. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 359 covidnih bolnikov, v zadnjih 24 urah pa je zaradi covida-19 umrlo 31 ljudi. V državi, ki ima slabih 9 milijonov prebivalcev, so razmere glede na število dnevno okuženih in covidnih bolnikov na intenzivni negi, le za ščepec boljše kot v Sloveniji. Avstrija ima sicer precepljenih 62 odstotkov prebivalstva, Slovenija pa 54 odstotkov.

Pri naših severnih sosedih v ponedeljek stopijo v veljavo zaostreni protikoronski ukrepi, ki pa so do necepljenih bistveno bolj omejujoči kot v Sloveniji. Za večino področij javnega življenja bo veljalo pravilo PC (preboleli in cepljeni). Necepljeni bodo tako ostali pred vrati gostinskih lokalov, hotelov, za njih ne bodo dostopne kulturne in športne ustanove ter storitvene dejavnosti. PC bo nujen tudi za prireditve z več kot 25 osebami. V službo bodo še smeli, saj bo na delovnem mestu v veljavi še ustrezen negativni test.

V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR test na okužbo z novim koronavirusom, na spletni strani poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Krajša veljavnost potrdil, da bi ljudi prisilil k poživitvenemu odmerku

Na ravni države so tudi poenotili pravilo zaščitnih mask, maske vrste ffp2 bodo poslej obvezne v vseh trgovinah, muzejih in knjižnicah. Veljavnost digitalnih potrdil so z leta dni skrajšali na devet mesecev po drugem odmerku, s čimer naj bi prebivalce vzpodbudili k odločitvi za poživitveni odmerek cepiva.

Vsi, ki so se doslej proti covidu-19 cepili s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom, za katerega zadostuje en odmerek, bodo od 3. januarja prihodnje leto za veljavno digitalno potrdilo potrebovali še poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.