Nov župan

New York ima novega temnopoltega župana

M.M.
3. 11. 2021, 13.57
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 13.57
Deli članek:

Eric Adams je na poti, da postane drugi temnopolti župan New Yorka.

Profimedia
Eric Adams

Na volitvah za župana New Yorka je zmagal demokrat Eric Adams, nekdanji policist, zagovornik dela in protirasni aktivist.

Adams je v kampanji obljubil, da bo okrepil varnost v mestu in dal glas delavcem, pri čemer se je skliceval na svoje izkušnje v policiji in izkušnjo Afroameričana, ki je bil v mladosti izpostavljen policijski brutalnosti.

Po prvih rezultatih je 61-letni Adams z veliko prednostjo premagal republikanskega tekmeca Curtisa Silwa in tako postal drugi Afroameričan na čelu ameriške gospodarske in kulturne prestolnice. Januarja bo prevzela funkcijo demokrata Billa de Blasija, ki jo je opravljal osem let. Pri upravljanju mesta se sooča s težavami, povezanimi z oživljanjem newyorškega gospodarstva po krizi, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, gospodarsko in socialno neenakostjo, pomanjkanjem poceni stanovanj in težavami v javnem šolstvu.

Njegova zmaga za demokratsko stranko, ki ji pripada tudi predsednik Joe Biden, bi lahko pokazala naklonjenost volivcev, medtem ko si v Washingtonu prizadeva ohraniti krhko zavezništvo med progresivno in sredinsko strujo. Adams ni okleval poudariti, da bi njegova zmaga lahko služila kot vzorec za demokratično pot na nacionalni ravni.