Bližnji vzhod

Iranska garda je Ameriški mornarici preprečila zaseg tankerja

B.K.
3. 11. 2021, 13.35
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 14.03
Deli članek:

Vse bolj se zdi, da se odnosi med ZDA in Iranom ne bodo kmalu izboljšali.

Reuters
Pripadniki iranske Revolucionarne garde med vojaško vajo.

Iranska revolucionarna garda naj bi mornarici Združenih držav Amerike preprečila zaseg iranskega tankerja, je danes poročala iranska državna televizija Press TV.

Po navedbah televizije, naj bi se incident zgodil nedavno, ko je ameriška mornarica s helikopterji in vojnim ladjevjem skušala tankerju prepreči plovbo v Omanskem morju. Intervenirala je Revolucionarna garda, s pomočjo helikopterja pristala na krovu tankerja, nad njim prevzela nadzor in ga spravila v iranske teritorialne vode, poroča tiskovna agencija Reuters.

Peta flota ameriške mornarice, ki je nastanjena v bližini Bahrajna, je na poizvedbe Reutersa odgovorila, da so z dogodkom seznanjeni, a da več informacij ne morejo podati.

Teheran je Washington že večkrat opozoril pred stopnjevanjem njihove vojaške prezence v Perzijskem zalivu. V odgovor na vedno bolj prisotno ameriško mornarico tudi iran v mednarodne vode pošilja večje število svojih patruljnih čolnov.

Napetosti med Iranom in ZDA so dosegle skrajne meje, potem ko je administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 enostransko prekinila mednarodni jedrski sporazuma z Iranom, ki je bil oblikovan leta 2015, kasneje pa je ponovno uvedla ter podaljšala sankcije proti Teheranu.

Trumpov naslednik Joe Biden doslej še ni naredil koraka naprej v pogajanjih z Iranom. Se je pa medtem oblast zamenjala tudi v perzijski državi. Na nedavnih volitvah so namreč slavili konzervativci, ki so na sporazum z ZDA še manj pripravljeni od njihovih reformističnih redhodnikov. Predstavnik iranskega obrambnega ministrstva Ali Shamkhani je tako dejal, da je obnovitev sporazuma obsojena na propad, če Biden ne bo mogel zagotoviti, da ZDA v prihodnje ne bodo ponovno enostransko odstopile od sporazuma. “Ameriški predsednik nima pooblastil, ne more podati takšnih obljub. Če se bo status quo nadaljeval, je jasno, kakšen bo izkupiček pogajanj,” je danes dejal Shamkhani.