Japonska

Med pregledom našli črne delce v cepivu Moderne

G.G.
1. 9. 2021, 07.10
Posodobljeno: 1. 9. 2021, 07.13
Deli članek:

Japonski strokovnjaki še vedno preučujejo »tujke« v izločeni seriji cepiva Moderne, medtem pa so med pregledom drugih vial našli nove tujke.

Reuters
Fotografija je simbolična

V prefekturi Kanagava so, kot je to ustaljeno, pred uporabo pregledali cepivo. V eni od vial so odkrili črne delce, zaradi česar so ustavili cepljenje s to serijo cepiva. Pred tem so že cepili 3790 ljudi s to serijo cepiva Moderne, nikakor pa ni nujno, da se bile vse viale kontaminirane, poroča BBC. Zaenkrat ni indicev, da bi bilo kaj narobe pri uporabi te serije cepiva, poročajo japonski mediji.

Prejšnji teden je japonska družba Takeda Pharmaceutical iz previdnosti izločila tri serije cepiva, potem ko so na enem od cepilnih mest zaznali »tujke« v cepivu. Kontaminacija bi lahko bila posledica kakšne proizvodne napake na kateri od proizvodnih linij v španskem obratu farmacevtske družbe Rovi, kjer izdelujejo cepiva biotehnološkega podjetja Moderna. V primeru odmerkov, ki so jih že uporabili, ni bilo nobenih poročil o morebitnih zdravstvenih težavah. Japonski minister za zdravje Norihisa Tamura pa je v torek omenil možnost, da je do kontaminacije prišlo zaradi nepravilnega vboda igle v vialo.