Skrbi turistov

Kako stroge ukrepe bodo na Hrvaškem sprejeli po 15. avgustu?

R.T.
11. 8. 2021, 09.35
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 09.53
Deli članek:

Množicam turistov navkljub se virus ne širi, kot bi se lahko. Zakaj?

Profimedia
Včerajšnja situacija v Vodicah

Čeprav je delež cepljenih v hrvaških domovih za starejše že nekaj časa visok, se okužbe širijo tudi med cepljenimi. Kot poroča Jutarnji list, bodo ti jeseni najverjetneje potrebovali tretji odmerek cepiva, saj je njihova imuniteta šibkejša in kratkotrajnejša.

Kaj bo sledilo septembra, bo odvisno od epidemioloških razmer, ki za Hrvaško in preostanek Evrope niso obetavne. 

Kot preostanek Evrope se tudi Hrvaška, ki je po deležu cepljenih državljanov – cepljenih je 41 odstotkov državljanov – na dnu evropskih držav, pripravlja na jesen. Včeraj so zabeležili 246 novih okužb, kar je 30 odstotkov več kot pa pred tednom dni. S covidnimi bolniki se polnijo tudi bolnišnične postelje.

Avgusta morda ne, prej septembra

Trenutni ukrepi, ki omejujejo večja zbiranja in delovni čas gostinskih objektov, so v veljavi do 15. avgusta. Kot poroča Jutarnji list, ne gre pričakovati, da se bodo epidemiološka pravila do konca avgusta spremenila, torej da bi po 15. avgustu uveljavili ukrepe, strožje od trenutnih. Kaj bo sledilo septembra, bo odvisno od epidemioloških razmer, ki za Hrvaško in preostanek Evrope niso obetavne. Da se kljub več kot milijonu turistov covid-19 na Hrvaškem ne širi, kot bi se lahko, gre verjetno pripisati dejstvu, da je velik delež turistov cepljenih.

Na Hrvaškem je cepljenih 41 odstotkov državljanov.

Večinoma necepljeni

Zapiranja zaradi nizkega števila cepljenih so tako na Hrvaškem še vedno v igri. Marsikaj bo odvisno od tega, kako obremenjen bo zdravstveni sistem. Po poročanju Jutarnjega lista gre pričakovati, da bodo hospitalizirani večinoma necepljeni.