Zmanjkuje časa

Združeni narodi pripravljajo budnico za človeštvo: potrebno več sto, če ne tisoč let

J.P.
9. 8. 2021, 06.24
Posodobljeno: 9. 8. 2021, 06.52
Deli članek:

Obeta se nam poročilo, kot ga še ni bilo. Pregledali so več kot 14.000 znanstvenih raziskav na to temo.

Profimedia
Divjanje požarov v Grčiji

Tik pred objavo je največje poročilo o podnebnih spremembah. Njegovi avtorji, Medvladni panel za podnebne spremembe, ki spada pod okrilje Združenih narodov, so pregledali več kot 14.000 znanstvenih raziskav na to temo.

Izničenje sprememb

Grčija in Turčija se že skoraj dva tedna borita z obsežnimi požari, ki jih je okrepil vročinski val. Do sedaj so požari ubili dva človeka v Grčiji in osem v sosednji Turčiji, številni so morali v bolnišnice. Razmere se niso umirile niti v Italiji, kjer svarijo pred novim vročinskim valom.

Kot napoveduje Organizacija združenih narodov, gre za najnovejšo oceno sprememb, ki se nam zaradi globalnega segrevanja obetajo v prihajajočih desetletjih. A ne le to: poročilo naj bi vladam po svetu služilo kot budnica, da bo le treba zmanjšati emisije toplogrednih plinov.

Omenjeni panel se je v znanost globalnega segrevanja nazadnje poglobil leta 2013, znanstveniki pa so mnenja, da so od takrat prišli do številnih novih spoznanj. Nikakor ne gre zanemariti niti rekordnih temperatur, obsežnih požarov ter uničujočih poplav, ki smo jim priča v zadnjih tednih.

Po poročanju britanskega BBC-ja naj bi nekatera strokovna gradiva, ki jih je panel vzel pod drobnogled, utemeljevala, da nekatere podnebne spremembe, ki so posledice človeškega ravnanja, ne bodo izničene v več sto, če ne tisoč letih.

Zadnji čas

O poročilu bo beseda tekla tudi na 26. konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki naj bi se med 31. oktobrom in 12. novembrom odvijala v Glasgowu na Škotskem. Ta naj bi bila ključen trenutek, da bi človeštvo podnebne spremembe še obrzdalo. Na njej bodo sodelovali voditelji 196 držav.