Izpoved obrtnika

Kaj vse gre v končno ceno storitve? Obrtnik predstavil računico

Antun Katalenić
9. 8. 2021, 05.25
Posodobljeno: 9. 8. 2021, 15.33
Deli članek:

Menite, da včasih preplačate storitev obrtnikov? Premislite še enkrat.

Thinkstock
Tisti, ki delajo pošteno, morajo redno plačevati davke in prispevke.
Čakalne vrste                    Nenadni naval strank je privedel do tega, da ima marsikateri obrtnik nenadoma bistveno preveč dela.       Obrtniška realnost                   Ni plačanega dopusta, ni regresa, ni 13. plače in ni bolniške.

To pomlad in poletje imajo obrtniki polne roke dela. Izboljšanje epidemiološke slike in odprtje dejavnosti so Slovenci dočakali z listami želja, in tisti, ki so imeli srečo, z zajetnimi prihranki na bančnih računih. Aktualno slabšanje epidemiološke slike pa prinaša dodaten pritisk, saj ni jasno, v kakšni obliki bodo dela potekala v jesenskih mesecih.

Veriga dobave

Logična posledica pomanjkanja ponudbe ob povečanem povpraševanju je privedla do inflacije, hitrih sprememb cen, zamud ter nejevolje med potrošniki. Poldrugo leto po začetku pandemije je veliko nejevolje čutiti tudi med obrtniki, saj se je vmes podražil material za delo, prav tako je opaziti zamude pri dobavah. Vi, torej potrošnik, ste le zadnji košček dolge verige, na kar je opozoril tudi keramičar z odmevnim zapisom na facebooku, h kateremu ga je spodbudila slaba izkušnja s stranko. Kot je zapisal, primer sicer ne predstavlja večine strank, s katerimi ima v 99 odstotkih dobre izkušnje.

»Pred kratkim sem imel stranko, ki se je že od samega začetka vedla malce čudno in bi lahko pričakoval, da bo prišlo do težav. Šlo je za tako imenovano montažno kopalnico v skupni izmeri 18 kvadratih metrov v starejšem objektu v Ljubljani,« zgodbo prične avtor, ki podrobno opiše, kaj vse je od njega in sodelavca zahtevalo delo, ki ni šlo brez zapletov in nepotrebnih ovir. »Na koncu se je obema skupaj nabralo štiri ure (vsakemu po dve) za rezanje in brušenje keramike pod kotom 45 odstotkov in 32 ur za polaganje, fugiranje in silikoniranje. Približno v enakem času sva pred tem položila kopalnico, ki je merila 10 kvadratnih metrov več.«

Shutterstock
Zahtevno delo keramičarja otežujejo še zahtevne stranke.

Kdo pije, kdo plača

»Stranka me nikoli ni vprašala, koliko bo celotna storitev nanesla, zato sem predvideval, da ji je pomembna zgolj storitev (kot je to velikokrat v praksi) in bo plačala, kolikor bo pač račun. Kasneje je povedala, da bo storitev plačala druga oseba (njen starš), saj nima denarja ... Ko sem nato poslal račun drugi osebi, je bila ta začudena nad višino. Šlo je za 830 evrov (z vključenim 9,5-odstotnim DDV), ki je bil že tako ali tako znižan, saj je stranka že prej malo jamrala. Po pogovoru s staršem sem izvedel, da ji je stranka kar sama od sebe povedala, da bo moja storitev 500 evrov, ne da bi me karkoli vprašala. Pristavila je še nekaj v smislu, da je njen sin zguba, vendar na malo olepšan način.«

Da bi demonstriral, kako absurdno nizka vsota za takšno delo bi bilo 500 evrov, je avtor sestavil proračun v tem znesku.

Potni stroški: 6 x 40 km = 30 €

Malica: 4 x 12,5 € (2 osebi) = 50 €
Material= 160 €
Čas vožnje, nabave materiala in malice ni vštet. Vštet je samo čas dela!
Vse ure skupaj: 2 x 24 h = 48 h (36 ur polaganje, fugiranje, silikoniranje in razrez pod kotom)
Delo: 500 € – material in stroški = 260 €
Urna postavka: 260 /48 h = 5,4 €/h (!)

»Če bi delal po tej postavki, mi na koncu ostane 950 evrov/mesec. Potem moram plačati prispevke v višini 420 evrov in bi mi ostalo 530 evrov v enem mesecu! Tu so še stroški vzdrževanja, nakupa vozila in stroški opreme, uporabe oziroma obrabe orodja ...«

Da bi dodatno prikazal, kakšno je delo in kakšni zaslužki obrtnikov, je avtor v številkah predstavil še stroške pri nedavnem nakupu novega kombiniranega vozila, v katerega namerava vgraditi še police:

*Amortizacija vozila: (30.000 €/20 let) = 1500 €/leto + 1000 €/leto zavarovanje (letos je plačal 1500 € z vključenim popustom) + 200 € gume + 240 € vinjeta + 300 € servis + še kaj = 3240+ €/leto (v dvajsetih letih je to 211.ooo km, petkrat/teden po 40 km)
*Amortizacija orodja in strojev: 10.000 €/10 let = 1000 €/leto
Leto ima okoli 2112 delovnih ur.

**Strošek amortizacije vozila in orodja na uro: 2 €
**Strošek prispevkov: 2,4 €/h (420 €/176 h)
**Strošek goriva: 0,65 €/h (40 km/dan)
**Strošek malice: 0,75 €/h (6 €/dan)
*****Skupni stroški: 5,9 € + drobne stvari = 6 €/h
Ostanek: 14 €/h

  • Manjkajo ogledi objektov.
  • Manjkata izdelava ponudb in izdaja računov.
  • Manjka urejanje papirjev in računov za računovodski servis.
  • Manjka čas, namenjen dobavi materiala in s tem povezanimi aktivnostmi.
  • Manjkajo telefonski pogovori izven delovnika.
  • Manjka čas vožnje na in z objekta.
  • Ni plačanega dopusta
  • Ni regresa
  • Ni 13. plače
  • Ni bolniške (do 30 dni)

Predstava za laike

»Ne jamram. Rad sem obrtnik in delam to, kar me veseli. Dela je veliko, vsi ga imamo veliko, pogosto preveč. Sem zadovoljen. To pišem samo zato, ker me včasih zmoti, kako na nas gledajo laiki, ki ne poznajo ozadja. Hvala za razumevanje,« je za konec zapisal keramičar v upanju, da javnosti bolje predstavi izzive svojega poklica in poklicev vseh obrtnikov.