So ga raznesli po vsej državi?

Panika v Avstriji: S Hrvaške se je vrnilo več kot 100 okuženih

S.R.
28. 7. 2021, 20.26
Posodobljeno: 28. 7. 2021, 20.57
Deli članek:

V Avstriji so med povratniki s Hrvaške potrdili že več kot 100 primerov okužbe s sars-cov-2, a je resnično število okuženih bržkone še precej višje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Alarmi zvonijo praktično v vseh avstrijskih zveznih deželah. V domovino se je namreč v začetku tedna vrnilo približno 19.000 oseb, ki so konec tedna preživele na festivalu v Zrćah s pomenljivim imenom »Austria goes Zrce«. O okuženih poročajo v Zgornji in Spodnji Avstriji, prav tako na Tirolskem, avstrijskem Koroškem, avstrijskem Štajerskem, v Salzburgu, Predarlski in na Dunaju. Avstrijske oblasti zdaj vse udeležence pozivajo, naj vestno spremljajo svoje počutje in se gredo čim prej testirati, poroča avstrijski Kronenzeitung.

Festival, prej razuzdana zabava, je potekal od 17. do 24 julija, udeležili pa so se ga večinoma mladi iz celotne države. Večina zabavljačev se je na Zrće na Pagu odpravila z avtobusi in lastnimi avtomobili, oblasti pa so še posebej v skrbeh zaradi dejstva, da večina od več kot sto pozitivnih ni potovala skupaj, temveč gre za najrazličnejše druščine. Samo v Spodnji Avstriji so denimo do današnjega večera potrdili 38 pozitivnih »primerov iz Zrć,« ki so skupaj nabrali kar 263 tveganih stikov. 22 »pozitivcev« so našteli na avstrijskem Štajerskem, od tega 15 v Gradcu. Največ se jih je iz Zrć okuženih vrnilo v Spodnjo Avstrijo, kar 38. Na avstrijskem Koroškem so doslej med zabavljači iz Zrć potrdili »le« šest primerov okužbe, pri čemer sta se festivala po lastnih navedbah udeležila samo dva. Preostali naj bi dopust preživljali v bližnji Novalji.