odgovor

ZDA, Ukrajina in Nato vadijo v Črnem morju, Rusija pa na Krimu

B.K./STA
29. 6. 2021, 15.10
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 15.16
Deli članek:

Ruska vojska je spričo vojaških vaj, ki jih Ukrajina, ZDA in druge članice zveze Nato izvajajo v Črnem morju, na polotoku Krim preizkusila svoj sistem protiletalske zaščite. Na vaji je sodelovalo 20 ruskih bojnih letal in helikopterjev, je danes sporočilo rusko južno vojaško okrožje.

Reuters
Ruski protiletalski sistem S-400.

Rusija je na vaji na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je priključila leta 2014, preizkušala pripravljenost divizij protiletalskega sistema S-400 in raketnega protiletalskega sistema pancir. Sodelovali so piloti črnomorske flote in letalskih sil z 20 bojnimi letali in helikopterji, so navedli v vojaškem okrožju.

Ruska vojska je svojo protiletalsko zaščito preizkusila, medtem ko na severozahodnem območju Črnega morja poteka mednarodna pomorska vojaška vaja Morski vetrič (Sea Breeze), v kateri sodelujejo ZDA, Ukrajina in skoraj 30 drugih držav. Rusija je ZDA sicer pozvala, naj se odpovejo obsežni pomorski vaji.

Po podatkih ZDA v vajah za preizkušanje pristajalnih operacij in zračne obrambe sodeluje približno 5000 vojakov, 30 ladij ter 40 letal in helikopterjev.

V zadnjem času so se povečale napetosti v morju okoli ukrajinskega polotoka Krim. Prejšnji teden je Rusija sporočila, da je britanska vojaška ladja zaplula v njene teritorialne vode v Črnem morju in so jo pregnali z opozorilnimi streli. London temu oporeka, češ da je bila ladja v vodah Ukrajine in da ruska vojska nikoli ni sprožila opozorilnih strelov.