Danes v vesolju

Kitajska začela z gradnjo vesoljske postaje, Nasa na Marsu s helikopterjem, umrl legendarni astronavt

B.K.
29. 4. 2021, 12.25
Posodobljeno: 29. 4. 2021, 13.09
Deli članek:

Človeško raziskovanje vesolja se je pravzaprav šele začelo.

Profimedia
Raketa Dolgi pohod ob izstrelitvi s Hainana.

Znanstveniki kitajskega vesoljskega programa so danes na raketi Dolgi pohod (Changzheng) 5B v vesolje izstrelili prvi modul prihajajoče kitajske vesoljske postaje Nebesna palača (Tiangong). Raketa je bila izstreljena iz izstrelišča Wengchang na južnem otoku Hainan.

Gre za prvo izstrelitev od 12, s katerimi namerava Kitajska do leta 2022 sestaviti postajo v nizkozemeljski orbiti, med 400 in 450 kilometri nad površino Zemlje. Načrtujejo, da bo Nebesna palača v orbiti ostala in delovala vsaj 15 let.

Za potrebe delovanja na postaji se trenutno uri 12 kitajskih astronavtov, prva izstrelitev z živo posadko pa je načrtovana za letošnje poletje.

Profimedia
Raketa Dolgi pohod ob izstrelitvi s Hainana.

Izstelitev rakete je spremljal tudi kitajski premier Li Keqiang. Vesoljski program je namreč vir ponosa tako za kitajsko znanstveno skupnost kot za oblasti. V zadnjih letih so kitajski znanstveniki osvojili več zavidljivih dosežkov na področju raziskovanja vesolja. Med drugim so prvi v človeški zgodovini pristali na zadnji strani lune, od tam pa so prinesli tudi prve vzorce kamnin po več kot 40 letih.

Helikopter Iznajdljivost posnel fotografijo iz zraka

Ameriška vesoljska agencija Nasa se pripravlja na četrti vzlet helikopterja Iznajdljivost (Ingenuity) na Marsu. Majhen robotski helikopter, ki se polni na sončno energijo, je na Mars prispel februarja, skupaj z roverjem Vztrajnost (Perserverance), prvič pa je poletel prejšnji ponedeljek, 19. aprila, ko je uspešno navpično vzletel, nekaj časa lebdel in pristal. Do nedelje je nato Iznajdljivost vzletel še dvakrat, med tretjim poletom pa je posnel fotografijo roverja Vztrajnost, ki jo je Nasa danes tudi objavila.

NASA
Nizkoločljivostna fotografija roverja Vztrajnost, ki jo je posnel marsovski helikopter Iznajdljivost.

Za današnji polet Nasa načrtuje, da se bo Iznajdljivost dvignil na višino pet metrov, ter poletel dobrih 80 metrov stran od vzletne točke. V zraku naj bi ostal 117 sekund.

Poslovil se je tretji astronavt legendarnega Apolla 11

V 91. letu starosti se je v sredo poslovil Michael Collins, eden izmed slovite trojice posadke Apolla 11, ki je leta 1969 pristala na Luni. Collins je manj znan od svojih kolegov Neila Armstronga in Edwina 'Buzza' Aldrina, saj je za razliko od njiju ostal v modulu v Lunini orbiti in ni stopil na površje našega naravnega satelita.

Reuters
Neil Armstrong, Michael Collins in Edwin Aldrin.

Collins, ki se je rodil leta 1930 v Rimu, je bil večkrat označen za "pozabljenega astonavta", saj se svet bolj spominja njegovih kolegov kot pa njega, a leta 2009 je v pogovoru z Nasinimi astronavti dejal, da sicer morda res ni imel najboljšega sedeža v Apollu 11, a da lahko "iskreno in mirno rečem, da sem bil s tem, ki sem ga imel, popolnoma zadovoljen."