25 upokojenih francoskih generalov je prejšnji teden v skrajno desnem časniku Valeurs Actuelles objavilo odprto pismo, v katerem francoskega predsednika Emmanuela Macrona opozarjajo, da Francija drvi v "državljansko vojno", poročajo francoski mediji.

Generali so Macrona opozorili, da bodo njegove zmerne politike do "predmestnih hord", s čimer so ciljali na pretežno imigrantsko prebivalstvo predmestij večjih francoskih mest, vodile do "kaosa", ki bo terjal "posredovanje naših aktivnih tovarišev, v nevarni misiji za zaščito naših civilizacijskih vrednot." To bi lahko rezultiralo v "državljanski vojni," so zagrozili upokojeni generali.

Pod pismo se je poleg petindvajseterice podpisalo še več tisoč ljudi, tudi nekateri častniki in vojaki, ki aktivno opravljajo vojaško službo. Ti bodo zdaj sankcionirani, saj so prekršili zakonsko določilo, da morajo biti aktivni uslužbenci francoske vojske politično nevtralni. "Vsak izymed njih bo šel pred višji vojaški svet," je za francoske medije pojasnil vodilni general Francois Lecointre. Tudi premier Jean Castex je izrazil zaskrbljenost in dejal, da takšen poseg vojaških oseb v politiko krši republikanski načeli "časti in dolžnosti" francoske vojske.

Emmanuel Macron
Profimedia
Francoski vojak pozdravlja predsednika republike Emmanuela Macrona.

Pismo, ki so ga poleg vlade obsodile vse francoske stranke levo od centra, pa je podprla voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen. Generale je pozvala, naj se ji "pridružijo v prihajajoči bitki, ki je bitka za Francijo." Ob tem je sicer dejala, da lahko probleme, s katerimi se sooča Francija, rešijo le s politiko.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je odziv Le Penove obsodila in dejala, da opozicijska političarka kaže "resno nerazumevanje vojske". Po njenih besedah je to "zaskrbljujoče", saj se bo Le Penova prihodnje leto znova potegovala za mesto predsednika republike, ki je tudi vrhovni poveljnik francoske vojske. Javnomnenjske raziskave kažejo, da ima Le Penova dobre možnosti za uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev in celo za zmago.