Brazilija

Pozivajo jih k odložitvi nosečnosti med pandemijo

B.K.
26. 4. 2021, 09.49
Posodobljeno: 26. 4. 2021, 09.50
Deli članek:

Dvig smrtnosti med nosečnicami skrbi brazilske oblasti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Stopnja okužb z novim koronavirusom in porast smrtnih primerov zaradi zapletov po okužbi se v Braziliji še naprej povečujeta. Ministrstvo za zdravje je zato izdalo nenavaden poziv potencialnim materam, naj odložijo načrtovane nosečnosti, če je to le možno, poroča nemška radiotelevizija DW.

“Če je mogoče, bi bilo najbolje nosečnosti prestaviti do takrat, ko bodo razmere nekoliko bolj sproščene,” je v izjavi za javnost dejal sekretar na Ministrstvu za zdravje Raphael Camara Parente. “Seveda tega ne moremo zahtevati od žensk, starih 42, 43 let, toda za mlado žensko, ki lahko počaka, bi to bilo najbolj pametno,” je dodal.

V Braziliji namreč vsak dan potrdijo več kot 58.000 okužb in več kot 2.500 smrti. Zaradi pandemije so se sesule zdravstvene storitve v mnogih regijah, kar pomeni, da noseče ženske ne morejo dostopati do zanesljive zdravstvene oskrbe med nosečnostjo in po njej.

To je privedlo do skokovitega porasta smrti nosečnic, ki so bile diagnosticirane s covidom-19. V prvem tromesečju letošnjega leta je tako za posledicami te bolezni umrlo povprečno 22,2 nosečnic vsak teden, kar je skoraj dvakrat več kot je tedensko povprečje celotnega lanskega leta. Za skoraj četrtino teh smrti gre okriviti polne oddelke za intenzivno nego, približno tretjina okuženih nosečnic, ki so vendarle prišle do intenzivne nege, pa niso pravočasno dobile dostopa do ventilatorja.

Po uradnih podatki je bila sicer smrtnost med nosečnicami v Braziliji že pred epidemijo visoka. Med porodom namreč umre 60 nosečnic na 100.000 primerov, v sosednji Argentini je takšnih 39, v Združenih državah Amerike 19, v Sloveniji pa “le” 5,7.

K temu bi utegnil prispevati zelo visok delež otrok rojenih z operativnim posegom. Kar 55,5 odstotka vseh brazilskih novorojenčkov je namreč rojenih s pomočjo carskega reza, kar Brazilijo uvršča na drugo mesto na svetu, takoj za Dominikansko republiko.