Švedska

Epidemiologu grozili z usmrtitvijo na "nacionalni televiziji", varovati jih mora policija

B.K.
19. 2. 2021, 10.14
Posodobljeno: 19. 2. 2021, 10.19
Deli članek:

Zaposleni na švedski Agenciji za javno zdravje so pod policijskim varstvom, potem ko je agencija prejela veliko število groženj z nasiljem in smrtjo.

Profimedia
Na Švedskem so ubrali bolj prost pristop do koronavirusa. Brez obveznih mask in zapiranja institucij.

Sedež Agencije za javno zdravje v švedski prestolnici Stockholm nadzorujejo policisti, varujejo pa varnostniki, poročajo tuje tiskovne agencije. Razlog je veliko število groženj, tudi s smrtjo, ki so jih prejeli v zadnjem času. "Začelo se je že spomladi, največ groženj dobi naš tiskovni predstavnik, v zadnjem času pa jih dobivamo dnevno," je dejal direktor agencije Johan Carlson, ki je prepričan, da so grožnje koordinirane, saj so si nekatere zelo podobne.

Najbolj na tnalu je vodilni epidemiolog v državi Anders Tegnell, ta je samo decembra prejel 80 groženj s smrtjo ali nasiljem, zdaj pa grožnje dobivajo tudi člani njegove družine. V nekem elektronskem sporočilu je neznanec zapisal, da bi Tegnella bilo treba "ustreliti v živo na nacionalni televiziji".

Grožnje je že obsodil švedski premier Stefan Löfven, ki je opozoril, da imajo vpliv na delo strokovnjakov. Spomnil je na primer profesorja Jonasa Ludvigsona, ki je zaradi tovrstnih pritiskov prenehal z raziskovanjem bolezni covid-19.

Na Švedskem prebiva približno 10-milijonov ljudi, doslej pa so zabeležili že več kot 620.000 okužb z virusom sars-cov-2 in več kot 12.500 smrti zaradi posledic covida-19. To je najvišji delež okužb in smrti med skandinavskimi državami.